Kurban Bayramı Öncesi "çiçek Hastalığı" Önlemi

EDİRNE - Trakya'da, kurban bayramı öncesinde "çiçek hastalığı"na yönelik önlemler alındı, aşılama çalışmaları tamamlandı.

Trakya Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdal İlgü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurbanlık küçükbaş hayvanlarda yüksek ateş ve vücut direnci düşüklüğü sonucu ölümlerine yol açan çiçek hastalığına Edirne'nin Havsa ve Kırklareli'nin Babaeski ilçelerindeki bazı köylerde rastlandığını söyledi.

Hastalığa rastlanan yaklaşık 20 köydeki hayvanlarda aşılama çalışmalarının tamamlandığını belirten İlgü, şöyle konuştu:

"Çiçek aşısında, aşılama yaptıktan sonra hastalık çıkışı bittiği anda iki ay hayvan pazarı hareketleri durduruluyor. Kurban bayramına iki ay gibi bir süre kaldı. Aşılama bugün bittiği için iki ay sonra hayvan satışı hareketliliği başlayacak. Bu da kurban bayramının gelmesi demek."

İlgü, çiçek hastalığının büyükbaş hayvanlara bulaşma gibi bir riskinin olmadığını ancak büyükbaşlarda kullanılan aletlerin dezenfeksiyonuna dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Aşıların tamamlanması nedeniyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan da hayvan pazarı için izin yazısının geldiğini aktaran İlgü, şöyle devam etti:

"Bu hafta cumartesi günü kurban bayramı için Havsa Canlı Hayvan Pazarı büyükbaşlar için açılacak. Küçükbaşlar için pazar açılmayacaktır. Çiçek hastalığı için tüm Trakya'yı karantinaya alacak çapta bir durum yok ancak karantinaya dikkat edilmezse çiçek hastalığı çok bulaşıcı bir hastalıktır. Uyulmadığı taktirde ciddi ekonomik kayıplara neden olur. Şu anda her şey kontrol altındadır. Öte yandan, karantina sadece hastalığın olduğu bölgelerde geçerlidir. Edirne'de hastalık yoksa, Tekirdağ merkezde veya Çorlu'da yoksa o bölgelerdeki insanlar kurbanlık ihtiyaçlarını karşılayabilirler."

İlgü, il müdürlüklerinin Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli'de hastalığa karşı önlemler aldığını, Anadolu'dan Trakya bölgesine hayvan geçişinin yasak olduğunu ifade etti.

-İthal hayvan spekülasyonu

İlgü, kurban bayramı öncesinde ithal hayvan getirilmesi spekülasyonunun yaratıldığını, bunun bir takım çevrelerin ekonomik kazancı düşünülerek oluşturulduğunu belirtti.

Trakya'daki hayvan sayısının bölgeye yettiğini ve kurban bayramındaki ihtiyacı karşılayabileceğini anlatan İlgü, ithal hayvan getirildiği taktirde bölgedeki hayvan üreticilerinin büyük ekonomik zarara uğrayabileceğini vurguladı.

İlgü, çiçek hastalığının ihbarı mecbur bir hastalık olduğunu. görüldüğü taktirde gıda, tarım ve hayvancılık il müdürlüklerine müracaat edilmesi gerektiğini, insanlara ve büyükbaş hayvanlara bulaşmadığını söyledi.

-"Havsa, Marmara Bölgesi'nin hayvan pazarı"

Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin de ilçedeki bazı köylerde küçükbaş hayvanlarda çiçek hastalığı görülmesi nedeniyle karantina uygulandığını söyledi.

Havsa'nın hayvancılığıyla ünlü olduğunu belirten Tekin, şunları kaydetti:

"Havsa, Marmara Bölgesi ve Trakya'nın en büyük hayvan pazarıdır. Havsa'nın marka olmasındaki etkenlerin en başında gelen hayvan pazarımızın olmasıdır. Tabii bu çiçek hastalığı bizleri bir hayli üzdü. Çiçek hastalığı ilçemizdeki bazı köylerde baş göstermeye başladığı gün gerekli tedbir ve önlemleri hem ilçe tarım müdürlüğü hem il tarım müdürlüğü aldı ve hemen aşılama işlemi başladı.

8 hafta yani 2 ay süreyle ilçemizdeki küçükbaş hayvan hareketliliği kısıtlandı ve ilçemizdeki bazı yerler tamamen karantina bölgesi ilan edildi. Karantinamız bitti. Pazarımızı açıyoruz. Küçükbaş hayvanlarımız pazara girmeyecek. Dışarıdan gelen küçükbaşları pazara ve ilçeye sokmamak niyetindeyiz. Karantina bölgesine alınmış olan köylerimizin haricindeki küçükbaş hayvanlarımızın alınmasında, kesilmesinde, yenmesinde ve kurbanlık edilmesinde hiçbir sakınca göremiyoruz."

Hayvan üreticisi Fikret Eriş ise 140 koyununa kurban bayramı için baktığını söyledi.

Sürüsünde çiçek hastalığı olmadığını belirten Eriş, yetkililerin hastalığa karşı küçükbaş hayvanları aşıladığını kaydetti.

Kaynak: AA