Yangına Müdahale Edilmediği İddiası İle Suç Duyurusunda Bulunuldu

Çüngüş ilçesinde yaşayan bir kişi, üzüm bağı ve badem ağaçlarının bulunduğu arazide çıkan yangına müdahale edilmediği gerekçesiyle belediye itfaiye birimi ve bu konuda görevli kurum ve kuruluşlar hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Çüngüş'te yaşayan Soner Akmeşe, Çüngüş Cumhuriyet Başsavcılığına verdiği şikayet dilekçesinde, Karşıyaka Mahallesi Mırgan Yaylası mevkisinde kendisine ait 100 dönümlük alanda tarımsal faaliyette bulunduğu arazilerin tamamının yandığını, bu nedenle tüm tarımsal faaliyetlerinin yok edildiğini belirtti.

Yangın için 110, 155, 156 ve 177'i aradığını ve ihbarda bulunduğunu ancak itfaiye amirliğinin telefonlarına cevap vermediğini kaydeden Akmeşe, bu konuda 155'i arayarak suç duyurusunda bulunduğunu da bildirdi.

Çermik Belediyesi itfaiye ekiplerinin ise "yol gitmiyor" diyerek yangına bir damla su sıkmadan döndüklerini iddia eden Akmeşe'nin, dilekçesinde şu ifadeler yer aldı:

"Olay bölgesinde hiçbir resmi kurum yangına söndürme araçları ile müdahale etmedi. Keleşevleri Dereboynu köylülerinin gelmesiyle yangını, bölgenin tamamına yayılmadan engelledik. Devletin görevi mağdur vatandaşa yardım etmek, onu koruyup kollamaktır. Demokratik hukuk devletlerinde faili meçhul diye bir şey yoktur. Jandarma, polis gidecek, araştırma yapacak. Yangını çıkaran kişi veya kişiler tutuklanacaktır. Benim variyetim bir gecede yok edilemez."

Akmeşe, dilekçesinde Çüngüş Belediyesi İtfaiye Amirliğinden, bu konuda görevli kurum ve kuruluşlar ile yangını çıkartan kişi ve kişilerden davacı ve şikayetçi olduğunu kaydetti.

Akmeşe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangında itfaiye amirliği personelinin görevini yapmadığını savundu.

Yangını çıkaran kişi ve kişilerin bulunmasını istediğini dile getiren Akmeşe, "Yangında çok sayıda hayvan zarar gördü. Köylüler sayesinde yangın ormanlık alana sıçmadan söndürüldü. Yaşadığım mağduriyetin giderilmesi için suç duyurusunda bulundum. Yangın nedeniyle yaklaşık 50-60 bin lira zararım oldu" diye konuştu.

-"İtfaiye aracı uygun değil"

Çüngüş Belediye İtfaiye Amiri Cemal Aktan da yangının çıktığı araziye ulaşım olmadığını ve söz konusu bölgeye hiçbir aracın gidemediğini söyledi.

Belediyenin itfaiye aracının da arazi şartlarına uygun olmadığını vurgulayan Aktan, şöyle konuştu:

"Yangının çıktığı yer orman arazisi. Oraya ulaşım da yok. Aracımız elden çıkmış, arızalı. Yangının çıktığı alanın yol şartlarına uygun değil. Yangın için bizi de aramamışlar. 110'u ve beni bizzat aramamışlar. Bizim aracımız köhne, elden çıkmış. Fren tertibatı bile uygun değil. Yol gitmiyor. Helikopter ile ancak yangınla müdahale edilebilir. Personelime sordum, aranmış mı? diye, 'yok aranmamış' dedi.

Aransa bile bizim aracın oraya gitme durumu yok. Fren yok, lastik yok."

-"Sadece bir itfaiye eri çalışıyor"

Aktan, yeni bir yangın söndürme aracının alınması için teklifte bulunduğunu, ancak belediyenin alım gücü bulunmadığını ve ayrıca personel sıkıntısı yaşadıklarını aktardı.

"İtfaiye amiri ve bir er olarak çalışıyoruz. İtfaiye erinin de ayağı sakat" diyen Aktan, ancak ilçe içerisinde küçük yangınlara müdahale edebildiklerini, arazideki yangınlara gidemediklerini kaydetti.

Kaynak: AA