Şehir Tiyatrolarıyla İlgili Kararlar İçin Sdkm'de Toplantı Düzenlendi

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, Şehir Tiyatroları’yla ilgili basında çıkan haberleri değerlendiren bir basın toplantısı düzenlendi.

Şehir Tiyatrolarıyla İlgili Kararlar İçin Sdkm'de Toplantı Düzenlendi
SDKM’de düzenlenen toplantıda konuşan Büyükakın, Şehir Tiyatroları’yla ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını ve maksadını aştığını belirtti.

Büyükakın, Şehir Tiyatroları’nda alınan kararların tamamına yakının sanatçılar tarafından verildiğini vurguladı. Şehir Tiyatroları eski Genel Sanat Yönetmeni Veysel Sami Berikan da görevden ayrılma sebebinin kişisel nedenler olduğunu söyledi.

Şehir Tiyatroları’ndaki gelişmelerin değerlendirildiği toplantıya Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın’ın yanı sıra Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Ali Yeşildal, Şehir Tiyatroları eski Genel Sanat Yönetmeni Veysel Sami Berikan, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Çevik ve Şehir Tiyatrosu sanatçıları ile basın mensupları katıldı.

“Son zamanlarda değişik medya organlarında Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatrolarıyla ilgili çıkan haberler gerek tiyatromuzu gerek belediyemizi kurumsal olarak etkilemiştir” diyerek sözlerine başlayan Büyükakın, “Yayınlanan haberlere kaynaklık eden bilgiler olayın gerçek boyutlarını yansıtmamaktadır. Kamuoyunu gerçek bilgilerle aydınlatmak üzere bugün burada bu toplantıyı organize etmiş bulunmaktayız. Bu nedenle Tiyatromuzun son birkaç yıldır yaşadığı değişimi, kurumsallaşma çalışmalarını, gelecek hedeflerini bugün burada sizlerle paylaşmak istiyorum” dedi.

Yönetmelikle ilgi bilgileri paylaşan Genel Sekreter Yardımcısı Büyükakın, “Kurumlar kanunlarla yönetilirler ve devlet görevlilerinin de yaptıkları tüm işlemleri kanunlara uygun yapma zorunlulukları vardır. Yapılan iş ve işlemlerin kanuna uygun olup olmadığı ile ilgili denetlemeleri ise iç ve dış denetim birimleri kontrol eder. 2010 yılında iç ve dış denetim birimleri tarafından Tiyatromuzda yapılan teftiş sonucunda ‘Mevcut yönetmelikte Belediye kanununa aykırılıklar vardır’, ‘Kanuna göre şehir tiyatroları belediyenin bir birimi olarak örgütlenmek ve çalışmak zorundadır. Bu nedenle yapılacak tüm iş ve işlemlerin de bu hiyerarşik düzen içinde sürdürülmesi gereklidir’, ‘Disiplin işlemleri Belediye disiplin birimi tarafından sürdürülmelidir. Ayrı bir disiplin birimi oluşturulamaz’, ‘Harcama yetkililiği kanununa göre tüm iş ve işlemlerin sorumlusu Daire başkanı ve Müdürdür’ ve ‘Memurlara verilecek teşvik ikramiyelerine altlık olacak kriterler net bir şekilde ortaya konulmalı ve yayınlanmalıdır’ gibi sonuçlara ulaşılmıştır” şeklinde konuştu.

Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, “2012 Teftiş Raporu’nun son bölümünde belirtilen hususlar konusunda, yeni yönetmelik hazırlanmasının kanuni zorunluluk olduğu ortaya konulmuş, ‘Aksi uygulamaların, gerek disiplin hukuku ve gerekse 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 6. Maddesindeki “kamu görevlisi” deyimi ve muhtelif cezai müeyyide içeren hükümler kapsamında değerlendirilecek sorumluluklar doğurabileceğinin bilinmesi sağlanmalıdır’ ibaresi vurgulanmıştır. Teftiş raporlarının zorunluluk haline getirdiği yönetmelikle ilgili olarak, gerekli tüm birimler hareke geçirilerek katılımcı bir anlayışla hazırlanmaya başlamıştır. Gerek Genel Sanat Yönetmeni, gerekse A, B, C tüm kadrolara panolarla duyurular yapılmış ve herkesten görüş istenmiştir. Yapılan onlarca toplantı sonucunda; istisnasız herkesin katılımıyla tüm sanat camiasının takdirini kazanmış bir yönetmelik hazırlanmıştır. Ki ülkemizin değişik illerinde yönetmelikle ilgili tartışmalar yaşanırken bizim hazırlamış olduğumuz yönetmelik katılımcı bir anlayışla 15.03.2012 tarihli ve 101 sayılı kararla meclisimizde onaylanmıştır” ifadelerini kullandı.

Sanatı mevcut kanunlar çerçevesince olabildiğince özgürleştiren bir yönetmelik hazırlandığını kaydeden Büyükakın, “Örneğin repertuvar kurulunda hiçbir bürokrat yoktur. Sanat yönetim kurulunda 5 sanatçı ve sadece iki bürokrat mevcuttur ki kararlar çoğunlukla alınmaktadır. Yönetim kurulunda yer alan sanatçılar tüm sanatçıların oy kullanımıyla belirlenmektedir” dedi.

Teşvik ikramiyeleri hakkında bilgiler de veren Genel Sekreter Yardımcısı Büyükakın, “Şehir Tiyatroları bünyesinde görev yapmakta olan sanatçılar maaş, ikramiye ve teşvik ikramiyeleri konusunda işletilen yasal süreçte; aylık maaşlarına ek olarak yılda dört adet yasal ikramiye almaktadırlar. Bunlara ek olarak ilgili Kararname doğrultusunda iki adet de ‘teşvik ikramiyesi’ alabilmektedirler. Teşvik ikramiyelerinin hangi şartlarda ve nasıl ödeneceği de Bakanlar Kurulu tarafından çıkartılan Kararname’nin 9. Maddesinde, ‘Olağanüstü gayret ve çalışmaları sonucunda emsallerine göre başarılı görev yaptıkları tespit edilenlere iki aylık ücret teşvik ikramiyesi olarak verilir’ şeklinde hüküm altına alınmıştır. Bu hükümler çerçevesinde Şehir Tiyatroları Yönetim Kurulu tarafından sanatçıların performans ve teşvik ikramiyesi kriterleri oluşturulmuş, yasal onay süreçlerinden sonra tüm personelin bilgisine sunulmuştur” diye konuştu.

2013 Yılı Performans ve Teşvik İkramiyesi Kriterlerinde toplam 100 puanlık değerlendirme aralığı bulunduğunu belirten Büyükakın, 5 puan sanatçının Kıdem durumuna, 5 puan öğrenim durumuna, 20 puan üstlenmiş olduğu sanatsal-idari veya ek görevlerine (Yönetim Kurulu tarafından), 20 puan prova- temsil ve diğer çalışmalara devam durumuna (Yönetim Kurulu tarafından), 40 puan yönetmen, tasarımcı, koreograf, müzik direktörü, oyun ve prova raporları dikkate alınarak; sanatsal gayreti, işine olan hakimiyeti, işindeki verimliliği, çalışmalarındaki disipline riayeti, sanatsal süreçlerde kullanılan malzeme ve ekipmanları gerekli özenle kullanması dikkate alınarak (Genel Sanat Yönetmeni tarafından) ve 10 puan da kurumsal aidiyeti, kurumsal temsil becerisi, kurumun toplumsal algısına katkı düzeyi, kurumsal disiplin sürecine riayeti, kurum çalışanları ile uyumlu-verimli çalışabilme becerisi dikkate alınarak (Daire Başkanı) tarafından verilmektedir. Burada dikkatinizi çekmek istediğim nokta şudur; yukarıdaki puanlar içerisinde bürokratların verdiği puan miktarı sadece 10’dur. Diğer puanların hemen hepsi sanatla ilgilidir ve ilgili kurullar tarafından verilmektedir. Belirlenmiş ve deklare edilmiş bu kriterler doğrultusunda Şehir Tiyatroları Sanat Yönetim Kurulu’nun 06.06.213 tarih ve 102 sayılı toplantısında Teşvik İkramiyeleri konusu görüşülmüştür. Yapılan değerlendirmede A Kadro’dan 10, B ve C Kadro’dan 14 kişinin teşvik ikramiyesinden yararlanmalarına karar verilmiştir” şeklinde konuştu.

Çok net kriterlerin ortaya konulduğu bir ortamda olayı manipüle etmek maksadıyla gezi olaylarıyla ilgili ortaya konulan iddiaların sanata ve sanatçıya yapılmış en büyük kötülük olduğunu belirten Büyükakın, “Sırf haber yapma adına ülkenin değerlerini yıpratmanın birilerine fayda sağlayacağını düşünmüyoruz. Bizim işimiz kim gezi olaylarına karışmış kim karışmamış bunu araştırmak değildir. Biz istihbarat birimi değiliz. Tüm arkadaşlarımız bizim çalışma arkadaşlarımızdır. Her biri bizim için değerlidir. Teşvik ikramiyelerin bu sebeple kesildiği iddiasını kınıyorum. Bu iddia burada emek harcayan tüm sanatçılarımıza, bürokratlarımıza yapılabilecek en büyük haksızlıktır” dedi.

Genel Sanat Yönetmeni’nin istifasıyla ilgili konuşan Büyükakın, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Tiyatronun kurumsallaşması adına her türlü anlayışı ve çalışmayı ortaya koyan, tiyatroyu hiçbir zaman olmadığı kadar kurumsallaştıran, herkesin takdir ettiği yönetmelik yapıp tüm Türkiye’ye örnek olan sayın Genel Sanat Yönetmenimiz Veysel Sami Berikan; kişisel sebeplerle ayrılmak istediğini dile getirmiş ve bu talebi de idarece uygun görülmüştür. Bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da tiyatroya çalışma arkadaşımız olarak katkılarını sürdürecektir. Biz kendisine çok teşekkür ediyoruz. Bu bir bayrak yarışıdır. Bundan böyle bu görevi yine içinizden biriyle sürdüreceğiz. Tiyatronun içinden gelen bir arkadaşımız Mehmet Çevik. Bundan sonraki görevinde kendisine başarılar diliyorum”
Şehir Tiyatroları eski Genel Sanat Yönetmeni Veysel Sami Berikan ise yaptığı konuşmada istifa nedeninin Gezi oylarıyla alakalı olmadığını söyledi.

Kendince bazı çalışma prensiplerinin olduğunu söyleyen Berikan, “Sezon başı olması sebebiyle istifamı verdim. Altını net bir şekilde çizmek istiyorum. İstifamın herhangi bir arkadaşımızla, her hangi bir yöneticimizle ya da ülkede olan herhangi bir olayla en ufak bir bağlantısı yoktur. Bütün arkadaşlarımız katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Yeni Genel Sanat Yönetmenimiz Mehmet Çevik’e de görevinde başarılar diliyorum.

Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni Mehmet Çevik de yaptığı konuşmada, Veysel Sami Berikan’ın Şehir Tiyatroları’nı sorunsuz bir şekilde teslim ettiğini belirterek kendisini şanslı gördüğünü söyledi.

Bir an önce iş yapılması gerektiğini vurgulayan Çevik, “Kentin dinamikleri ve ortak bir akılla çok güzel işler yapacağız. Unutulmamalıdır ki, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları bu kentin tiyatrosudur” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA