Tütün Tarlalarında Artık Sebze Yetiştiriliyor

Bitlis’te uzun yıllar tütün ekilen tarlalarda artık sebze yetiştiriliyor.

Tütün Tarlalarında Artık Sebze Yetiştiriliyor
Tatvan ilçesinde faaliyet gösteren Rahova Turşu Fabrikası, turşu yapımında kullanılmak üzere çiftçilerle sözleşme imzalayarak tütün tarlalarında biber, lahana ve salatalık gibi sebzelerin yetiştirilmesini sağladı. İlk etapta Bitlis merkeze bağlı Yolalan beldesinde 7 çiftçiyle sözleşme imzalayan Rahova Turşu Fabrikası, çiftçilere tohum ve fide dağıtarak yaklaşık 70 dönümlük alanda ekim yaptırdı. Tütün tarlalarında yetişecek olan ürünler, çiftçilerden satın alınarak fabrikada önce işlenecek ardından ise gerek yurt içi gerekse yurt dışı piyasasına ihraç edilecek. Alternatif ürün olarak bu yıl çiftçilerle sözleşme imzalayıp ekim yaptırdıklarını belirten Rahova Turşu Fabrikası Sahibi Faruk Faruk, ürünlerin verimli olduğunu, ancak istedikleri düzeyde ekim yaptıramadıklarını söyledi.

Bölgedeki ham madde eksikliğine dikkat çeken Faruk, “Rahova turşu olarak ürün ihtiyacımızı karşılayamıyorduk. Bu yüzden bu sezon sözleşmeli ürün ekimine geçip çiftçilerimizle anlaştık. Bunu ilk olarak Yolalan’da yaptık. Burada 7 çiftçiyle anlaşıp ürün ektirmeye başladık. Ürünlerimiz gayet güzel, verim almaya başladık. Ürünleri toplamaya bugün itibariyle başlıyorlar. Burada kaliteli ürün yetiştiriliyor” dedi.

Sezon başında sözleşme yaptıkları çiftçilere fide ve tohum dağıttıklarını anlatan Faruk, “Bu sene ki mahsulden memnunuz. İnşallah böyle devam ederse önümüzdeki sezonda artarak devam eder. Yaptığımız sözleşme tamamen çiftçilerimizi korumaya yöneliktir. Hem ekmeleri için tohum veriyoruz hem de ürünler hasat edildiği zaman alım garantisi veriyoruz. Bu sayede çiftçi yaptığı işten korkmuyor. En azından ben bu ürünü nasıl pazarlayacağım diyerek düşünmüyor. Biz ürünü doğrudan bahçeden alarak onlara da bir nevi avantaj sağlamış oluyoruz. Çiftçimiz bu sayede satış ve pazarlama yükünü hafifletip doğrudan bir gelir kapısı sağlamış oluyoruz. Bu sene bu tarlalarda örnek olsun diye ekim yaptık ama aldığımız ürün yüzümüzü güldürdü. Ben bunun diğer çiftçilerimiz tarafından da örnek alınmasını istiyorum. Aynı zamanda buradaki yetiştirdiğimiz ürünler tamamen organik. Zirai ilaç ve suni gübre kullanılmadan yetiştiriliyor. Biz burada yüzde 100 doğal ürün yetiştiriyoruz” şeklinde konuştu.

Faruk Faruk, ayrıca ekim yapma konusunda çiftçi bulmakta zorlandıklarını sözlerine ekledi

Kaynak: İHA