Bazı Tekstil İşletmelerindeki Grev

TEKİRDAĞ - Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat, tekstil işçisinin, "işletmelerin bacası tütsün" anlayışıyla büyük fedakarlık yaptığını söyledi.

Irgat, Çorlu ilçesine bağlı Ulaş beldesindeki kot pantolon üretimi yapan fabrikayı ziyaretinde, fabrikada çalışan 700 işçinin greve başladığını belirtti.

Sendika olarak, Tekstil İşverenleri Sendikası ile nisanda başlattıkları 24. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmeleri kapsamında yapılan toplantılarda özveri gösteriklerini ancak görüşmelerden sonuç alınamadığı için grev başlattıklarını ifade eden Irgat, şöyle konuştu:

"Tekstilde dünya markası olmamız, sizlerin alın teri ve emeğinizle gerçekleşti. Ortaya çıkartılan her değerde, işverenlerin kazandığı her kuruşta sizin alın teriniz var. Hazırladığımız teklifleri, sizlerin yaşam şartlarınız, sektörün durumu ve bundan sonra sektörün geleceği noktayı ve sizin yaşam tarzınızı bilerek hazırladık. Sizlerin görüş ve düşüncelerini alarak, bu doğrultuda hareket ettik. Bunların yanında, 2,5 ay süren temsilci ve yönetici seminerlerinde bu hususları ve yapılması gereken şeyleri sizlerle paylaştık. 6 ay süren görüşmelerimiz sonucunda geldiğimiz nokta ve bize biçilen görev bu oldu.''

-''Büyük fedakarlık yaptı''-

Irgat, Türkiye'deki tekstil işçisinin zor durumda olduğunu ve maddi sıkıntılar içinde çalıştığını öne sürerek, asgari ücretle çalışan işçilerin aldıkları maaşın mutfak masraflarına bile yetmediğini savundu.

Tekstil sektöründe çalışan işçilerin, işverene özveriyle yaklaştığını belirten Irgat, şöyle devam etti:

''Türkiye, ortalama her 5 yılda bir kriz yaşadı. Bu da yetmedi, 2005'te Çin'in Dünya Ticaret Örgütü'ne üye olmasıyla bizim için büyük bir rekabet söz konusu oldu. Türkiye tekstil işçisi büyük fedakarlık yaptı. 120 gün olan ikramiyelerimiz yeni girenler için 72 güne indirildi. Mesailerde indirimler yapıldı. Yani biz sorumluluk anlayışıyla taşın altına elimizi değil gövdemizi koyduk.''

Irgat, tekstil işçisine yıllık yüzde 1 oranında kıdem tazminatı vermek için sundukları teklifin de kabul göremediğini ifade ederek, ''Tekstil işçisinin yaptığı kaliteli üretimin karşısında günümüz koşullarında ve çağdaş dünyada onuruyla yaşayacak bir ücreti almak elbetteki en temel hakkı. Dünyanın en verimli ve en kaliteli üretimini yapan tekstil işçisi, 'işletmelerin bacası tütsün' anlayışıyla büyük fedakarlık yaptı. Grev, bizim için hiçbir zaman amaç olmadı hep araç oldu'' diye konuştu.

Irgat, konuşmasının ardından iş yerindeki 700 işçiyle grevi başlattı ve işçilerle halay çekti.

Programa, TEKSİF Çorlu Şube Başkanı Gültekin Bozan ve sendika üyeleri de katıldı.

Kaynak: AA