Pls Hastası Çocukları İçin Yardım Bekliyor

MUŞ - Muş'un Malazgirt ilçesinde çobanlık yaparak ailesinin geçimini sağlayan Mehmet Sait Keşli, süt dişleri ve kalıcı dişlerin erken kaybı olarak da bilinen Papillon-Lefevre Sendromu hastalığına yakalanan 13 çocuğu için yardım bekliyor.

Siirt'in Sütlüce köyünden Malazgirt'e gelen ve çobanlık yapan Keşli, PLS hastalığıyla mücadele eden 13 çocuğuyla zor günler geçiriyor.

Çobanlık yapmak için Muş'un Malazgirt geldiğini belirten Keşli, çocuklarının tedavi için yardım beklediklerini belirtti.

Evliliklerinden 13 çocuk dünyaya geldiğini ve tüm çocuklarının PLS hastalığına yakalandığını bildiren Keşli, "Gün geçtikçe çocukların ağzında diş kalmıyor. Şu anda 7 çocuğun ağzında hiç diş kalmazken, 6 çocuğumun da dişleri dökülüyor. Çocuklarım, dişleri olmadığından kimsenin yüzüne bakamıyor. Evlenme çağı gelen kızlarımın dişlerinin olmaması nedeniyle kimse evlenmek istemiyor. Katı yemek yerine çorba ve sulu yemek dışında bir şey yiyemiyorlar. Maddi durumumuz iyi olmadığı için çobanlık yapıyorum. Ne yapacağımızı şaşırdık, yetkililerden yardım bekliyoruz" dedi.

Keşli ailesinin en büyük erkek çocuğu olan İhsan Keşli ise hastalıkları dolayısıyla diş hekimliği fakültesini kazanmak için çok çalıştığını ancak sınav sonucunda biyoloji bölümüne kayıt yaptırmaya hak kazandığını ifade etti.

Keşli, "Üniversiteye başladığım günden beri diş hekimliği kliniklerinde hastalığım için muayene ve tedavi olmaya başladım. Buradaki doktorlar, bu hastalığın çaresinin olmadığını ancak diş impalatı yapılması gerektiğini söyledi.

Dişlerin dökülmesi yanında damak erimesi de olduğundan bacağımdan alınan kemikle çene kemiği yapıldı. Diş impalatının maliyetinin yüksek oluşu nedeniyle bunu gerçekleştiremedik" diye konuştu.

Gözyaşlarına hakim olamayan Hazal, Aslı ve Fatma Keşli kardeşler de yaşıtlarının evlenerek yuva kurduğunu, kendileriyle rahatsızlıkları nedeniyle kimsenin evlenmediğini ifade etti.

Devlet büyükleri ve hayırseverlerden yardım beklediklerini kaydeden kardeşler, hastalık nedeniyle toplumda dışlandıklarını kaydetti.

-PLS hastalığı

Tipik olarak 1-5 yaş civarında ortaya çıkan son derece nadir ve genetik bir bozuk olan PLS, palmoplantar hiperkeratoz ile başlayan ve hızla gelişen periodontopatiye bağlı olarak süt dişleri ve kalıcı dişlerin erken kaybı olarak biliniyor.

PLS'nin genel populasyonda bozukluğunun görülme sıklığı ise yaklaşık milyonda 1 civarında.

Kaynak: AA