Hakkari'de Kdv İadeleri Ödenmeyen İhracatçılardan Tepki

HAKKARİ - Katma Değer Vergisi iadeleri ödenmeyen Hakkarili ihracatçılar, basın açıklaması düzenledi.

Yüksekova'ya bağlı Esendere Sınır Kapısı önünde bir araya gelen ihracatçılar adına Sabih Kayhan, basın açıklamasını okudu.

Açıklamasında, yıllardan beri ülke ihracatına katkı sunmak ve ülkeye döviz kazandırmak için çalışan ihracatçıların, ilde vergi rekortmenleri sıralamasında ilk başlarda yer aldığına değinen Kayhan, Türkiye'nin en geri bırakılmış gümrüğü olan Esendere Gümrük Müdürlüğünde bin bir zorluk ve engellere rağmen, bölge ekonomisine, huzur ve refahına önemli katkılar sunmaya çalıştıklarını söyledi.

Bölgede 30 yıldır süren çatışmalı ortam nedeniyle sanayici ve üretici olamadıklarını kaydeden Kayhan, Türk malı ürünleri İran'a ve bu ülke üzerinden Irak'a ihraç ettiklerini belirtti.

Yeminli Mali Müşavirler tarafından düzenlenen KDV iade talep raporlarının sudan sebeplerle aylarca sümen altı edildiğini iddia eden Kayhan, bunun keyfi olarak yapıldığı konusunda hem fikir olduklarını ifade etti.

Kayhan, "KDV iadelerimizin aylarca bekletilmesi çek ve senetle çalışan ve kendi yağında kavrulan esnafı iflasın eşiğine getirmiştir. İlimizde çekini ödemeyen esnaf sayısı her geçen gün artmaktadır. Çek ve senedi karşılıksız çıkan esnafımızın, bu sebeplerle bankalardan kredi talepleri de karşılanmamaktadır" dedi.

Açıklamanın sonunda Kayhan, ihracatçıların KDV iadelerinin en kısa zamanda ödenmesini istedi.

Kaynak: AA