Türkiye'deki Vatansızlar ve Yabancı Misyon Personeli

TBMM - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 2010 yılından bu yana 533 kişiye "vatansız" statüsüyle ikamet tezkeresi düzenlendiğini bildirdi.

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri'nin soru önergesini yanıtlayan Davutoğlu'nun verdiği bilgiye göre, 2010'da 180, 2011'de 160, 2012'de 138 ve 2013'ün Nisan ayı itibariyle 55 kişiye "vatansız" statüsüyle ikamet tezkeresi düzenlendi.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nde kayıtlı bilgilere göre, Mayıs ayı itibariyle 31 vatansız Türkiye'de menkul ve gayrimenkul sahibi. Bu kişilerin sahip olduğu gayrimenkuller 3 bin 30 metrekare büyüklüğünde.

-Yabancı misyon-

Davutoğlu'nun, Yeniçeri'nin başka bir soru önergesine verdiği cevaba göre de Türkiye'de 245 yabancı temsilcilik bulunuyor. Yabancı temsilciliklerdeki personele ve aile bireylerine Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi, Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi ve uluslararası anlaşmalarla Yabancı Misyon Personeli Kimlik Kartı Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde, statülerine uygun kimlik kartları Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanıyor. Bu kartlar, hamillerinin Türkiye'de ikameti ile yararlanacakları diplomatik ayrıcalık ve bağışıklıkları düzenliyor.

Davutoğlu'nun cevabına göre, 2002-2013 yılları arasında Türkiye'deki yabancı misyonlarda görev yapan 7 bin 574 personel ve aile bireylerine yaklaşık 30 bin kimlik kartı düzenlendi.

Bu kimlik kartıyla Türkiye'de ikamet eden misyon personeli ve aile bireylerinin güncel sayısı ise yaklaşık 11 bin olarak açıklandı.

Kaynak: AA