Emniyet Müdüründen Çarpıcı 'Gezi ve Taraftar' Analizi

Adana Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, "Gezi Parkı olayları, futbol taraftarlarının hızlı ve örgütlü hareket edebilme kabiliyet ve tecrübelerinin, illegal örgütler tarafından nasıl istismar edilebildiğinin çarpıcı bir örneğidir" dedi.

Emniyet Müdüründen Çarpıcı 'Gezi ve Taraftar' Analizi
Sporda şiddetin önüne geçmek için Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredat programına 'Sporda Ahlak ve Holiganizm' derslerinin de koymasını tavsiye eden Gürkan, "Bu ders, uzun vadede spor ve şiddeti birbirinden uzak tutabilecek etkin bir yöntem olarak düşünülmeli." diye konuştu.

Süper ligde takımı olan illerle Adana, İzmir emniyet müdürlerinin yanısıra bu illerin müsabaka amirleri ve spor güveliği şube müdürlerinin katıldığı Ankara'daki Spor Müsabakalarının Güvenliği Çalıştayı'nda bir sunum yapan Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, sporda şiddetin önlenmesi için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Spor müsabakaları öncesi, esnası ve sonrasında yaşanan sorunlar, bilet uygulamaları, üst aramalar, taraftar organizasyonları, özel güvenlik, spor alanlarındaki fiziksel eksiklikler, adli işlemler, gözlemci polis uygulaması, federasyon, spor kulüpleri ile spor genel müdürlüğünün sorumluluklarının masaya yatırıldığı toplantıda Gürkan, taraftar gruplarının illegal örgütlerce kolayca maniple edildiğine dikkat çekti. Bunun son ve en çarpıcı örneğinin Gezi Parkı eylemlerinde yaşandığını kaydeden Gürkan, "Gezi Parkı olayları, futbol taraftarlarının hızlı ve örgütlü hareket edebilme kabiliyet ve tecrübelerinin, illegal örgütler tarafından nasıl istismar edilebildiğinin çarpıcı bir örneğidir" dedi.

Adana Emniyet Müdürlüğü olarak bu alanda gerçekleştirdikleri proje ve uygulamalara da değinen Gürkan, 'Spora evet şiddete hayır' ve 'Önce eğitim sonra denetim' isimli projeler hazırladıklarını anlattı. Gürkan, ayrıca stat girişlerinde dayanağını 'Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'undan alan uygulama ile ilk kez alkol kontrolü yaptıklarını hatırlattı. Sahaya atlayıp, yabancı madde atan bu sebeple kulüplerin ceza almasına yol açan sözde taraftarların birçoğunun alkollü olduğunu belirten Gürkan, "Alkol kontrolü neticesi ilk maçlarda stada alınmayan seyirci sayısı 30-40 iken bu sayı son haftalarda 5-6'ya düşmüştür. Tribünlerdeki küfür ve şiddet olayları neredeyse bitme noktasına gelmiş, kulüplerin aldığı para cezaları yüzde 75 oranında azalmıştır. Bu da uygulamanın caydırıcılık anlamında başarısını açık bir şekilde göstermektedir" dedi.

YASAYA ALKOLLE İLGİLİ EK MADDE ÖNERİSİ
Alkollü olarak statlara girişin engellenmesi ve stat çevresinde alkol satışına mani olunması ifade edilmekle birlikte stada alınmayacak sarhoşluk düzeyinin net bir şekilde belirtilmediğinden bunun hukuki ihtilafların yaşanmasına yol açacağı uyarısında bulunan Gürkan, "Sorunun giderilmesi adına yasaya konulacak ek bir madde ya da yapılacak yönetmelik değişikliği ile belirsizlik ortadan kaldırabilir. Türkiye genelinde yapılacak uygulamalarda yeknesaklık sağlanabilir." diye konuştu.

Adana ile birlikte İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve İçel'de faaliyete geçirilen Spor Güvenliği Şube Müdürlükleri ile spor ve şiddeti birbirinden uzaklaştırmak için çok etkin ve yoğun bir mücadeleye başlandığına kaydeden Gürkan, şunları kaydetti:
"Küfürlü tezahürat, taşkınlık, tesislere zarar verme ve benzeri hareketler yapan taraftarların görüntüleri çekilerek tek tek tespit ediliyor. Bu kişiler yakalanarak yasal işlemleri yapılmaktadır. Kulüp yöneticileri ve tribün liderleri ile sürekli diyalog halinde olarak alınan kararlara ve yapılan uygulamalara onlar da dahil edilmiştir"

Gürkan, şiddeti spor sahalarından silmek adına alınabilecek önlemler çerçevesinde yapılması gerekenleri ise şöyle sıraladı:
"Yeni yapılacak spor alanlarında teknolojik ve fiziki açıdan maksimum güvenlik konsepti benimsenmeli, en az sayıda insan gücüyle güvenliğin sağlanması amaçlanmalı. Ceza alan taraftar, kamu hizmetinde çalışma cezasıyla cezalandırılmalı, Spor müsabakalarında görev alan emniyet personeline PTT 1. Ligi için de ücret ödenmeli. Elektronik bilet uygulamasına acilen geçilmeli. Özel güvenlik uygulaması kulüplerden futbol federasyonu bünyesine alınmalı, güvenlik tek elden sağlanmalı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim müfredatına konulacak Sporda Ahlak ve Holiganizm konulu dersler, uzun vadede spor ve şiddeti birbirinden uzak tutabilecek etkin bir yöntem olarak düşünülmelidir."
Kaynak: İHA