(özel Haber) Mardin’in 7 Bin Yıllık Tarihi İstanbul’da

Mardin’de 7 bin yıllık bir geçmişe sahip olan telkari işlemeciliği Ramazan ayı boyunca İstanbul’un Sultanahmet Camisi'nin önünde el sanatları sevenlerin beğenisine sunulacak.

(özel Haber) Mardin’in 7 Bin Yıllık Tarihi İstanbul’da
Mardin Engelliler Derneği'nin atölyesinde hazırlanan el işlemeli telkarileri İstanbul’da satışa sunulacak. Mardin Engelliler Derneği Başkanı Hasan Anuk, 7 bin yıllık tarihi olan ve büyük emek sarfedilerek yapılan telkarinin Ramazan boyunca İstanbul’da Sultanahmet Camisi'nde olacağını söyledi.

Telkarinin el emeği ve göz nuruyla yapıldığını belirten Anuk, "Telkari 7 bin yıllık geçmişi olan bir el sanatı, telkari demek telle yapılan bir el sanatıdır. Biz dernekte engelliler olarak bu işi yapıyoruz. Engelli kardeşlerimiz bu işi yapıyor. Hem kendilerine bir iş imkanı sağlamış oluyoruz, hem biz seviniyoruz hem kendileri seviniyor. Biz bu sanatlarımızı yurt içinde ve yurt dışında da tanıtıyoruz. Bu Ramazan ayında Sultan Ahmet Meydanı'nda bir ay boyunca sergileyeceğiz. Buradan tüm İstanbullulara sesleniyorum, bizi Sultanahmet Meydanı'nda yalnız bırakmasınlar. Turistlerin Mardin’de telkariye ilgisi çok fazla bizim yerli turistlerden daha fazla çünkü el emeği, göz nuru gerçekten kıymetli bir şey onlar için. Mardin ve İstanbul’da makineyle yapılanlar çoğaldığı için ve daha ucuza mal olduğu için yerli turist onları daha çok tercih ediyor. Yabancılar ise gerçek el sanatını tercih ediyor" dedi

Telkari ustaları ise telkarinin emek isteyen zor bir uğraş olduğunu ve her işlemede dikkat edilmesi gereken hassas noktaların olduğunu ifade ederek, yabacı turistlerin telkariye daha çok ilgi gösterdiklerini dile getirdi.
Kaynak: İHA