‘kibele’nin Efsanevi Yolculuğu’ Projesi

Eskişehir’de, ‘UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Başkenti’ kapsamında Turizm ve Tanıtma Derneği tarafından ‘Kibele’nin Efsanevi Yolculuğu’ projesi tanıtım toplantısı düzenlendi.

‘kibele’nin Efsanevi Yolculuğu’ Projesi
Bir alışveriş merkezinde düzenlene tanıtım toplantısında konuşan Eskişehir Turizm ve Tanıtma Derneği Başkanı Mustafa Tekeli, dünyanın değişik coğrafyalarına düşen meteorların insanların dini inanışları üzerinde büyük etkisi olduğuna dikkat çekerek, bu kapsamda ‘Kibele Kara Taşı’nın yüzyıllar önce Eskişehir’in Sivrihisar ilçesine bağlı Ballıhisar köyündeki Frigya ana tanrıçası Kibele adına yapılan Pessinus antik kentinde bulunduğunu öne sürdü.

Bahse konu taşla alakalı bilgi aktaran Tekeli, “Pessinus’dan alınan ‘Kara Taş’ günümüzün Dikili civarından gemiye alınır ve Kibele’yi simgeleyen kutsal taş Roma’ya doğru yola çıkar. Kutsal taş Kibele, Roma açıklarına kadar sorunsuz bir yolculuk yapar. Kara Taş’ın Roma’nın yedi tepesinden biri olan Palantşne tepesine konulması planlanmıştır. Gemi Roma yakınlarındaki, bu günkü Ostia limanından, Tiber Nehri’nin denize döküldüğü yerden Tiber Nehri’ne giriş yapar. Kibele kara taşı Palantine yamaçlarında gemiden indirilerek Palantine Tepesi’ndeki tapınağa konulur. Sonunda kutsal kara taş Kibele tılsımını gösterir ve Romalılar Kartacalıları yenerek başarı kazanırlar. Milattan önce 191 yılında, 11 Nisan’da Severus hanedanından İmparator Alagabalus döneminde, Eskişehir’den giden kara taşın bulunduğu Kibele tapınağı Roma’da açılır. Eğer yolunuz düşerse, Roma’daki Palantine Tepesi’ne giderseniz ‘Farnese Bahçeleri’ civarındaki Kibele Tapınağı kalıntılarını görebilirsiniz” dedi.

“KARA TAŞ’IN YENİNDEN YAPILMASI İÇİN ÇALIŞMALARA BAŞLADIK”
Tekeli, dernek olarak efsanevi zaman yolculuğuyla somut olmayan kültür mirası içinde bulunan bu kültür transferini yeninden canlandırmak için proje başlattıklarını da anlatarak, şöyle konuştu:
“İlk aşamada bu efsanevi Kibele yolculuğunun canlandırmalı bir belgesel filminin çekilmesiyle, bu tanıtım projesine olan ilgiyi oluşturmayı amaçlıyoruz. Kibele’nin efsanevi yolculuğu projesi Eskişehir’e çok önemli turistik bir değer de katacaktır. Bu proje, ‘UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Başkenti’ sorumluluğu verilen Eskişehir için bir fırsattır. Kara taşın yeninden yapılması çalışmaları Eskişehir Turizm ve Tanıtma Derneği tarafından başlatılmıştır. Projenin devamında Kibele’yi temsil eden ‘Kara Taş’, Eskişehir ili Sivrihisar ilçesi Ballıhisar köyü Pessinus antik kentinde oluşturulacak bir alanda sembolik bir törenle kaidesine konulması planlanmıştır. Eskişehir’i yeninden gerçek değerleriyle yükselişini gerçekleştirmek için bu efsanevi yolculuğu binlerce yıl sonra yeninden gerçekleştirmek için girişimlere başladık. Bizler proje ortaklarımızla beraber, Eskişehir ve ülkemiz turizmi için dev bir adım atacağımıza inanıyoruz.”
Daha sonra Dernek Başkanı Tekeli ve beraberindekiler, projenin tanıtım filmini izlediler.
Kaynak: İHA