'Bu sürtüşmeler Türkiye'yi de etkileyecek'

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kara, Mısır'daki darbeye ilişkin çarpıcı anımsatmalar yaptı ve "Bu sürtüşmeler Türkiye'yi de bir şekilde etkileyecek" dedi.

'Bu sürtüşmeler Türkiye'yi de etkileyecek'
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kara, Mısır'daki darbeye ilişkin çarpıcı anımsatmalar yaptı ve 'Bu sürtüşmeler Müslüman Kardeşler için de Mısır için de kısa vadede iyi neticeler vermeyecek. Bunlar Türkiye'yi de bir şekilde etkileyecek' dedi.

Söz Sende Özel programına konuk olan Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Kara, Mısır'daki darbeyi değerlendirdi.

'Mısır'da olup bitenleri tek çizgi üzerinden ve tek kademede anlayamayız' diyen Kara, 'Fakat bir kaç hususun altını çizebiliriz. Bunlardan birincisi Mısır hadisesi sadece Mısır hadisesi değil. Bildiğiniz gibi Mısır Arap dünyasının bir numaralı ülkesidir. İslam dünyasının dört büyük ülkesinden birirdir. Türkiye, İran, Pakistan ve Mısır. Ayrıca Mısır'ın son yıllarda geçirdiği tecrübeleri de Ortadoğu hadisesiyle birlikte ele almak lazım' şeklinde konuştu. İsmail Kara şöyle devam etti:

'Hiç şüphesiz yakın konu olarak da İsrail ve İran meselesiyle doğrudan alakalı. Bütün bunlar aynı zamanda Türkiye'nin uluslararası ilişkiler, dış politikası çerçevesinde birinci düzeyde ilgilenmesi gereken konular. Bu işin bir tarafı. İşin ikinci tarafı; Müslüman Kardeşler üzerinde bizim İslamcılık dediğimiz hareketlerin aktüel politik hadiselerle ilişkisi. İş buraya intikal ettiği zaman ben geriyle ilgili bir hatırlatma yapmak istiyorum, o da şu: Bugün Mısır'da olup biten şeyler aslında en yakın olaya bakacak olursak; Arap Baharı, İslam dünyasının soğuk savaş sonrası döneme uyarlanma süreçlerinin bir parçasıdır. Bugünden geriye doğru biraz daha uzak bir hatırlatma yaparsak; Türkiye'de 12 Eylül darbesi 1980 yılında oldu. Hüsnü Mübarek 1981 yılında Mısır'da iktidara geldi. İran Devrimi 1979'da oldu. Pakistan'da ihtilal 1978'de oldu.

Bu aslında İslam dünyasının Türkiye de dahil olmak üzere büyük coğrafyalarının soğuk savaş sonrası döneme hazırlanmasının birinci etabıydı ve burada çok ciddi değişiklikler oldu. Burada da askeri teşebbüsler öndeydi, İran hariç. İran'daki hadise bir ulema hareketi gibi daha sivil hareket gibiydi. Diğer üçü askeri darbeyle olmuş büyük değişikliklerdi. Bu tarih yakınlığına dikkat çekmek isterim.


Daha önemli bir şey oldu. İran'a dıştan bakıldığı zaman'Şeriatçı bir idare geldi'denildi, Pakistan'da da keza. Fakat 12 Eylül idaresinin bütün bu adını saydığım yönetimlerle münasebetleri çok yiyidi.'

'MÜSLÜMAN KARDEŞLERLE AK PARTİ MUKAYESE EDİLEMEZ'

Kara, Mısır'daki Müslüman Kardeşler'in Ak Parti ile karşılaştırılmasına ilişkin de, 'Müslüman Kardeşler ile AK Parti mukayese edilemez. Müslüman Kardeşler'in Mısır'da çok uzun bir tarihi var, Müslüman Kardeşler çok köklü bir hareket. Müslüman Kardeşler artık sistemle entegre olmuş durumda' ifadelerini kullandı.

Arap Baharı öncesinde Müslüman Kardeşler'in uyum çizgisine intikal etmiş bir durumdaydı olduğunu da söyleyen İsmail Kara, 'Bu 1980'den beri devam eden bir şeydir. Onun için bu sürtüşme Müslüman Kardeşler için de Mısır için de en azından kısa vadede çok iyi neticeler vermeyecek. Tabi bunun Ortadoğu'da ciddi uzantıları olacak ve bunlar türkiye'yi de bir şekilde etkileyecek' dedi. BEYAZ GAZETE