Kktc, Ambargoyu Yakın Doğu Üniversitesi İle Aşıyor

GİRNE - Uluslararası ambargo altında bulunan KKTC, Avrupa ülkelerinden ödüller alan Yakın Doğu Üniversitesi sayesinde adeta ambargoyu deliyor.

KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da yerleşik YDÜ, 67 ülkeden gelen 20 binden fazla öğrenciye 16 fakülte, 88 bölüm, 4 enstitü, 2 okul, 4 yüksekokul ve 15 araştırma merkeziyle eğitim ve öğretim veriyor.

Öğrencilerini kendine güvenen, sorumluluğunu herşeyin üzerinde tutan, akılcı, yaratıcı, araştırmacı ve özgür düşünceye sahip bireyler olarak yetiştirmeyi de hedefleyen üniversite, KKTC'ye uygulanan ambargoyu aldığı ödüllerle adeta aşıyor.

Bu yılın ilk 6 ayında İtalya ve Almanya'dan birer ve İsviçre'den 2 olmak üzere 4 ödül alan üniversite, bunu Yakın Doğu Sarayı'nda düzenlenen törenle kutladı.

-"Ödülleri, Kıbrıs'a verilmiş gibi değerlendiriyorum"

Üniversitenin kurucu rektörü Dr. Suat Günsel, tören sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Kıbrıs Türkü'nün bağrından çıkan üniversiteye verilen ödülleri, Kıbrıs'a verilmiş gibi değerlendiriyorum" dedi.

Dünyadaki 11 bin üniversitenin ortak amacının "öğrenciyi hayata en iyi hazırlayabilmek" olduğunu belirten Günsel, YDÜ'nün bu amaç dışında "Dünyaya Kıbrıs'ı tanıtmak" hedefi de bulunduğunu söyledi.

Günsel, bu iki amacı gerçekleştirmek için dünya genelindeki diğer üniversitelere oranla daha fazla çalıştıklarını, daha fazla donanıma önem verdiklerini kaydederek, üniversitenin bulunduğu topraklara "kök" verdiğini vurguladı.

Anavatanı olmayan küçük toplulukların akıbetinin tarihte görüldüğünü dile getiren Günsel, kendileri için "yüreği yanan" bir anavatanlarının olmasının büyük bir şans olduğunu, YDÜ'nün de anakıtasıyla bütünleşmesinin çok önem arz ettiğini aktardı.

Gayretlerini dünya ne kadar da "duymam, görmem" dese de görüldüğünü, duyulduğunu ifade eden Suat Günsel, "Almanya kurduğumuz hastaneyi, prestijini de dikkate alarak 'En İyiler Altın Kalite Ödülü' ile ödüllendirdi. Aynı şekilde Roma da 'Altın Kalite' ile ödüllendirdi. Üçüncü olarak İsviçre'de 'İnovasyonundan kütüphanesine, yarının teknolojisine bugün sahip olan üniversite' özelliğiyle ödül aldı. Bütün bunların toplamı olarak da 'Sokrates Ödülü' şahsıma verildi.

Bu ödülleri, KKTC vatandaşlarına verilen ödüller olarak değerlendiriyorum. Toplum adına gururluyum."

Kokteyle Türkiye'den ve KKTC'den çok sayıda davetli katıldı.

-Ödüller

YDÜ'den verilen bilgiye göre, alınan ödüller şöyle:

-Roma'da faaliyet gösteren Otherways Management Assiociation isimli uluslarası kuruluşun Kalite Değerlendirme Kurulu'nun kararı doğrultusunda, "ulusal ve uluslararası boyutta sürdürülebilir hizmet kalitesi, en üst düzeyde müşteri memnuniyeti, tıp hizmetlerinden ve eğitiminde en üstün ve en gelişmiş teknolojilerin kullanımı, uluslararası boyutta başarıları kanıtlanmış uzmanların 7/24 ulusal ve uluslararası hizmet sunması, KKTC'de ve Avrupa'da medikal turizmin geliştirilmesi konusunda atılan adımlar" vesilesiyle YDÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne "Kalite ve İşletme Prestij Altın Ödülü" verildi.

-Kalite konusunda uluslararası ödül veren en önemli orgizasyonlarından birisi olan ve Frankfurt'ta bulunan International Arch of Europe, YDÜ'yü, yatırımlar, ekonomi, sanat, akademik çalışmalar ve kurumsal imaj konularında QC100 Toplam Kalite Yönetim Kriterleri'ne uygun olarak dünya çapında öncü kuruluşlara verilen "Avrupa Uluslararası En iyiler Atı Kalite Ödülü"ne layık gördü.

-Europe Business Assembly Değerlendirme Kurulu, 2013 yılının tek "En iyi Üniversite Altın Ödülü"nü Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Büyük Kütüphane, İnovasyon ve Bilişim Teknolojileri Merkezi, eczacılık ve diş hekimliği fakülteleri, Girne Üniversitesi gibi projeler dolayısıyla YDÜ'ye verdi.

-Üniversitenin Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel, ülke ve dünya eğitimine yaptığı sürdürülebilir katkılardan dolayı İngiltere kökenli Oxford Europe Business Assembly Değerlendirme Kurulu tarafından verilen "2013 yılı Socrates Ödülü"ne layık görüldü.

Ödül, kendi alanlarında yaptıkları çalışmalarla uluslararası toplumun sosyal, ekonomik, kültürel gelişimine ve uluslararası işbirliğine katkı sağlayan şahıs, kurum ve kuruluşlara veriliyor.

Kaynak: AA