Sahurda Yenen Ağır Yağlı Yemekler Kilo Aldırıyor

UŞAK - Uşak Halk Sağlığı Müdürü Hasan Kaya, Ramazan ayında beslenme düzeninin dışına çıkılmasının insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini belirterek, sahurda tüketilen ağır, yağlı yemeklerin kilo aldırdığını söyledi.

Kaya, yaptığı yazılı açıklamada yaklaşan Ramazan ayı öncesi oruç tutan kişelere yönelik bazı uyarılarda bulundu. Ramazan'ın toplumsal hayatımızda önemli yer teşkil ettiğini, Ramazan ayında dini vecibeyi yerine getirmek için oruç tutmanın bireylerin günlük yaşantısında önemli değişikliklere neden olduğunu ifade eden Uşak Halk Sağlığı Müdürü Hasan Kaya ay boyunca günlük beslenme alışkanlıklarının terk edildiğini ifade etti.

Oruç tutan kişilerin günlük beslenme şekli ve öğün sayısını değiştirip üç ana öğün olan günlük beslenme düzenini iki öğüne indirerek vücudun beslenme alışkanlıkların dışına çıkıldığını belirten Kaya, bilinçli ve doğru beslenme programı ile oruç tutan kişilerin hiç bir sağlık sorunu ile karşılaşmayacağını söyledi.

Özellikle iftarda hamur işi gıdalar, tatlılar, kırmızı et, ekmek, pilav ve makarna tüketiminin arttığını belirten Kaya şunları söyledi.

"Oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır. Ramazan ayında bireylerin yaş, cinsiyet ve fiziksel aktivitelerine göre günlük almaları gereken enerji, protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral oranlarının değişmediği ve bu süre zarfında da sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmenin gerekli olduğu unutulmamalıdır. Yeterli ve dengeli beslenmenin ramazan ayında da sürdürülebilmesi için iftar sonrasında sahur öğünü atlanmamalıdır. İftar ve sahur ana öğünlerinin yanı sıra iftardan sonra 1-1.5 saat aralıklarla ara öğünler olmalıdır. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 12 saat olan açlığı, ortalama 18 saate çıkarmaktadır. Bu da açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır"

-Sahurda yenen yemekler kilo aldırabilir

İftar ve sahurda gerektiğinde fazla yemenin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olbileceğini savunan Hasan Kaya, sahurda ağır ve yağlı yiyeceklerin tüketilmesinin kilo aldırdığını söyledi.

Sahur yemeğiin ardından uyuyan bireyin metobolizmasının yavaşladığına dikat çeken Kaya şu bilgileri verdi.

"Sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalı ve bu öğünde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Yapılan en büyük hatalardan birisi de iftarda hızlı bir şekilde, fazla miktarda besin tüketmektir. Çok hızlı yemek yenildiğinde farkında olmadan ihtiyaçtan daha fazla miktarda yenilebilmekte ve bu durum hazımsızlık şikayetlerinin yanı sıra uzun dönemde kilo alımına da zemin hazırlamaktadır"

Ramazan ayında en sık karşılaşılan sağlık sorunlarının başında reflü hastalığının geldiğini belirten Hasan Kaya, "Mide içeriğinin yemek borusu içine doğru geri kaçması olarak tanımlanan; göğüste yanma ve ekşime, ağıza gelen acı bir tat, ağız kokusu, özellikle yemeklerden sonra ve tok karna yatıldığında geceleri rahatsız eden şişkinlik gibi belirtileri olan reflüdür. Özellikle iftarda aşırı yemek midede şişkinliğe nedenolur ve bu da reflüye yol açabilir" dedi.

-Oruç tutanlar için sağlıklı beslenme önerileri

Ramazan ayı süresince oruç tutan kişilerin sağlık sorunları ile karşılaşmaması için dikkatli beslenmesi gerektiğini belirten Uşak Halk Sağlığı Müdürü Hasan Kaya şu uyarılarda bulundu:

"Ramazan ayında öğünler; sahur ve iftar olarak iki ana öğün ile iftardan sonra 1-1,5 saat aralıklarla iki ara öğün şeklinde düzenlenmelidir. Oruç tutanların mutlaka sahur yapmaları sağlığın korunması açısından önemlidir. Sahur yemeğinde süt, yoğurt, peynir gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Ancak gün içerisinde aşırı acıkma problemi olanların midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi yemekleri tüketmesi; aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu gıdalardan uzak durulması uygundur. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. Yine enerji veren ancak kan şekerini dengeli bir biçimde yükselten besinler veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.Yemekler hızlı yenmekten kaçınmalı, yavaş yavaş ve iyice çiğnenerek yenmelidir. Tek seferde büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra birer saat ara ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmelidir. İftar yemeğinden hemen sonra televizyon veya bilgisayar karşısına geçmek, koltukta dinlenmek yerine biraz hareket etmek, kısa mesafeli yürüyüşler yapmak sindirime yardımcı olması açısından yararlı olmaktadır.Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır. Beslenme düzenindeki değişikliklere bağlı olarak oluşabilecek kabızlığı önlemek için, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar ve ara öğünlerde de taze ve kuru meyveler, ceviz, fındık, badem gibi kuru yemişler tercih edilmelidir"

Kaynak: AA