Bilişim İhtisas Mahkemeleri Kurulması Talebi

ADANA - VOLKAN KAŞİK - TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu raporunda yer verilen bilişim ihtisas mahkemelerinin en kısa sürede kurulması gerektiğini bildirdi.

Ünüvar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde internetin, hayatın temel parçalarından biri haline geldiğini söyledi.

Bilişimin insanlara sağladığı fırsatların var olduğu gibi bunu kötü niyetli kullanmak isteyen insanların da bulunduğunu anlatan Ünüvar, son günlerde Gezi Parkı odaklı gelişmelerde özelikle sosyal medya araçlarının çok yanıltıcı kullanıldığını gördüklerini, yalan haberlerin ve bilgilerin bu sistemle yayıldığına şahit olduklarını ifade etti.

Ünüvar, internet ve bilişimin sağladığı fırsatların artmasını istediklerini bildirerek, bunun için çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.

Sosyal ağların iyi amaçla kullanıldığında çok etkili bir araç olduğunu, kötü niyetli düşüncelerle kullanıldığında tamiri zor zararlara yol açtığını anlatan Ünüvar, İstanbul Gezi Parkı'nda yaşananların bunu gösterdiğini aktardı.

-Türkiye'nin siber güvenliği

Siber güvenliğin ülkelerin son derece önemsediği bir alan olduğunu bildiren Ünüvar, şöyle devam etti:

"Dünyada artık ülkeler siber ordular kuruyor. ABD bu yıl başların 5 bin kişilik bir siber ordu kurdu. Artık ülkeler üzerinde siber saldırı oluyor. Türkiye'de de başta Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız olmak üzere siber güvenlik alanında önemli adımlar atıyor. Biz bu komisyonunda çok önemsediğimiz 'siber güvenlik kurulu kurulsun' demiştik o kuruldu. Hatta siber olaylar ile ilgili bir stratejik planın yapılması ile ilgili bir önerimiz de olmuştu. Bu gerçekten çok önemli ama alınması gereken çok mesafe var. Biz komisyon raporunda Türkiye'nin siber güvenliğinin sağlanması için acil olarak alınması gereken tedbirlere yer vermiştik. Bunlardan biri de bilişim ihtisas mahkemeleri. Bu gerçekten çok önemli. Gerçekten bilişimden anlayan mahkemeler önemli. Son dönemlerde patentle, ticaretle ilgili pek çok özel ihtisas mahkemeleri kuruldu, bilişim ihtisas mahkemelerinin de kurulması gerekiyor. Bilişim suçlarını yargılamakla görevli ihtisas mahkemeleri oluşturulmalı ve yükseköğretim müfredatına bilişim ve elektronik haberleşme hukukunu bağımsız bir bilim dalı olarak eklememiz gerekli. Ayrıca bilişim, elektronik, haberleşme ve siber suçlar alanında ihtisas sahibi hakim ve savcıların yetiştirilmesi sağlanmalı."

Ünüvar, bireylerin de üzerine önemli görevler düştüğünü, bu konuda vatandaşların bilişim okur-yazarı yapılması gerektiğine dikkati çekti. Bu konuda devletin birtakım tedbirler alacağını ancak bireylere de önemli görevler düştüğünü aktaran Ünüvar, "Artık çocuğa 'bu bilgisayarı al da git oyna beni de rahatsız etme' devri geçti. Artık insanlar çocuklarıyla belli noktalardaki kuşak farkını kapatmak durumundalar" dedi.

İnternet kullanıcılarına yardımcı olacak bir destek hattının oluşturulması gerektiğini anlatan Ünüvar, "İnternet ortamında suç teşkil eden, sakıncalı ve zararlı içerikle mücadele ile bilişim teknolojisi ürünleri ve internet kullanımından kaynaklanan psiko-sosyal,hukuki, teknik ve sağlıkla ilgili mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla uluslararası örneklerine uygun olarak yardım ve destek hattı oluşturulmalı" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA