Denizli İçin Dayanıklı Nohut Türleri Geliştirildi

DENİZLİ - Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Acıpayam'da düzenlenen törende çiftçilere, antraknoz hastalığına karşı dayanıklı yeni geliştirilen nohut türleri tanıtıldı.

Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, çiftçiye alternatif tarım ürünleri sunabilmek ve tarımda yeniliklerin geliştirilmesi amacıyla bölgenin üretim potansiyelini değerlendirerek yeni nohut türleri geliştirilmesine karar verdi. Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün desteği ile hayata geçirilen proje ile verim potansiyeli yüksek ve makineli tarıma uygun Hisar, Yaşa-05, Azkan ve Çakır isimleriyle nohut çeşitleri geliştirildi.

Yassıhöyük beldesinde düzenlenen Tarım Günü töreninde, "Tarımsal Yeniliklerin Yaygınlaştırılması Projesi" kapsamında oluşturulan "Nohut Çeşit Demonstrasyonu" sahasında yeni nohut türleri ile ilgili bilgi verildi.

Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Ergün Çolakoğlu, törende yaptığı konuşmada, Denizli'nin 13 bin 789 hektar alanda 13 bin 731 tonluk nohut üretimi ile ülkenin önde gelen illerinden biri olduğunu belirterek, aynı zamanda leblebi sektöründe de Denizli'nin Türkiye'nin lokomotifi konumunda olduğunu söyledi.

İl Müdürlüğü tarafından bu alanda 2 milyon liranın üzerinde destekleme ödemesi yaptıklarını belirten Çolakoğlu, "Nohut üretiminde karşılaşılan çeşitli hastalıklar ve sorunlar konusunda araştırma yaparak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile ortaklaşa yürütülen çalışmalar sonucunda, halk arasında 'bulut çaldı' ve 'ülker vurdu' olarak bilinen antraknoz hastalığına karşı dayanıklı, bölgenin leblebi üretimine verim potansiyeli yüksek ve makineli tarıma uygun Hisar, Yaşa, Azkan ve Çakır adında nohut çeşitleri geliştirilmiştir. Çiftçilerimiz daha az maliyetle daha fazla ürün edebilecekler"dedi.

Davetliler, konuşmaların ardından, yeni nohut çeşitlerinin yetiştirildiği alana geçerek Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde görevli Ziraat Mühendisi Oğuzhan Ulucan'dan yeni türler hakkında bilgi aldı. Ulucan, bu çalışmaların Acıpayam, Serinhisar ve Tavas ilçelerinde 2 yıl süre ile uygulanacağını kaydetti.

Kaynak: AA