Japonların El Halısı Sevgisi Artıyor

ANKARA - ERDAL ÇELİKEL - Japonların, Türk el halısına ilgisi her geçen gün artıyor.

AA muhabirinin İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birlikleri verilerinden derlediği bilgilere göre, Japonya'ya gerçekleştirilen el halısı ihracatı bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 38 artarak 13,9 milyon dolara çıktı. Bu ülkeye yapılan ihracatın toplam el halısı ihracatı içindeki payı da yüzde 15'ten yüzde 22'ye yükseldi.

Japonya'yı 11,4 milyon dolar ile ABD, 9,3 milyon dolar ile Çek Cumhuriyeti izlerken, bu yılın ilk 6 ayında en fazla el halısı ihraç edilen ülkeler arasında 4'ncü sırada yer alan Macaristan'a ihracat ise 11 bin dolardan 6,4 milyon dolara yükselmesi dikkati çekti. Böylece daha önce el halısı ihracatında hiç yeri olmayan Macaristan'ın payı yüzde 10,1'e çıktı.

-Gaziantep başı çekiyor

Yurt genelinde halı ihracatının ön plana çıktığı illere bakıldığında ilk sırada Gaziantep yer alıyor. Şehrin makine halısı dahil toplam halı ihracatı, yılın 6 ayında geçen yılın ilk 6 ayına göre yüzde 4,8 artarak 723,2 milyon dolara çıktı. Halının şehrin toplam ihracatı içindeki payı da yüzde 23 olarak hesaplandı.

Öte yandan halının geçim kaynağı olması açısından oldukça önemli olduğu iller arasında yer alan Nevşehir'in halı ihracatı yüzde 28 artış göstererek 9,2 milyon dolara ulaştı. Haziran sonu itibarıyla ilin Japonya'ya ihracatı da 8,7 milyon dolar olarak gerçekleşti.

-Makina halısında Suudi Arabistan zirvede

Türkiye'nin toplam halı ihracatının yüzde 94'ünü oluşturan makine halısı ihracatı da bu yılın ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14,5 artarak 1 milyar doları aştı.

Suudi Arabistan 208,9 milyon dolar ile en fazla makine halısı ihraç edilen ülke olurken, bu ülkeyi Libya ve ABD izledi.

-"Japonya pazarına her zaman özenle yaklaşıyoruz"

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği Başkanı İbrahim Yılmaz, el halısı ihracatındaki artışla Japonya'nın bu yıl en büyük pazar konumuna yükseldiğini belirterek, ülkenin el dokuma halılarda her zaman büyük ve potansiyel bir pazar olduğunu ifade etti.

Özellikle el dokuma ipek halıların Japon tüketicinin büyük ilgisini çektiğini kaydeden Yılmaz, "Ancak özellikle 2011 yılında bu ülkede meydana gelen tsunami felaketi sonrasında talepte bir daralma meydana gelmişti ve bu daralma sonucunda 2012 yılında bu ülkeye el dokuma halı ihracatı yüzde 18 azalmıştı. Bu yıl ise ekonomide de meydana gelen genişlemeye bağlı olarak talepte yeniden bir canlanma yaşandı" dedi.

Japon tüketicinin el dokuma halılara ilgisinin hem kültürel yakınlık hem de alım gücü yüksek bir tüketici kitlesinin varlığından kaynaklandığına işaret eden Yılmaz, Japonya'nın el dokuma halılarda sahip olduğu pazar potansiyelini dikkate alarak bu pazara her zaman özenle yaklaştıklarını söyledi.

Yılmaz, "Bundan sonraki dönemlerde de bu pazarda etkinliğimizi artırmak üzere ticaret heyetleri başta olmak üzere faaliyetlerimiz yoğunlaştırmayı planlıyoruz" diye konuştu.

-"Macaristan'a ihracat artışını AB'nin talebi ile açıklamak gerekir"

Macaristan'a yönelik yüksek oranlı ihracat artışını da değerlendiren Yılmaz, AB ülkelerinin eskiden beri Türkiye'nin önemli el halısı ihracat pazarları arasında yer aldığını dile getirdi.

AB üyesi ülkeler arasında zaman zaman kimi ülkelere yönelik olarak çok yüksek oranlı ihracat artışlarının kaydedildiğini anlatan Yılmaz, AB üyesi ülkelere yapılan ihracatı topluca değerlendirmek ve yüksek artışların sadece ilgili ülke pazarına dair bir talepten değil, genel anlamda AB pazarına ilişkin bir talepten kaynaklandığını dikkate almak gerektiğini belirtti.

-Kriz hedef şaşırttı

El halısı ihracatında yıl sonu hedefleriyle ilgili de bilgi veren Yılmaz, 2023 İhracat Stratejisi kapsamında el halısı ihracatı için belirlenen hedefin 750 milyon dolar olarak belirlendiğini söyledi.

Bu yıl için 175 milyon dolar ihracat hedeflediklerini ifade eden Yılmaz, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yılın ilk yarısına ilişkin veriler ışığında bakıldığında söz konusu hedefi yakalama olasılığının maalesef düşük olduğu anlaşılmaktadır. 2013 yılının ilk yarısında el halısı ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 5,5 oranında azalmış ve 63,5 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Haziran ayı sonu itibariyle 2013 yılı için belirlenmiş olan hedefin ancak yüzde 36,3'ü yakalanabilmiş durumdadır. Bu düşük performansın sebeplerine bakılacak olursa gelişmiş ülkelerde, özellikle Avro Bölgesi'nde hüküm süren ekonomik sıkıntıların alım taleplerini ciddi şekilde düşürmesi öne çıkmaktadır. Ülkemizin en büyük el halısı ihracat pazarları arasında yer alan AB ülkeleri ve ABD'de özellikle dikkat çeken talep düşüklüğü el halısı ihracat performansımız üzerinde olumsuz sonuçlar doğurmaktadır."

Kaynak: AA