Suriye'ye Yardımlar Azaldı

ANKARA - CÜNEYT ATEŞ - Ölüm ve yaşam arasında tercih yapmak zorunda kalınca Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacılara yönelik halkın yaptığı yardımlar azaldı.

AA muhabirinin; ilk defa bir bölge için bu kadar uzun süren insani yardım operasyonu ile karşı karşıya olan Cansuyu, Deniz Feneri, İnsani Yardım Vakfı ve Kimse Yok Mu derneklerinin yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Suriyeli göçmenlerin durumuna yönelik gündem, gelişen diğer olaylar dolayısıyla arka planda kaldı.

"Devlet zaten sahip çıkıyor" algısıyla Mısır'daki askeri darbe ve diğer güncel konular dolayısıyla Suriye'deki iç savaşın gündemden düşmesi, bağışların azalmasında çok etkili oldu. Suriye'de insanı kriz her geçen büyürken, yardım kuruluşları had safhaya ulaşan gıda ihtiyacını karşılamak için vatandaşlara duyarlılık çağrısında bulunuyor.

-Cansuyu-

"Suriye'nin durumu çok vahim. Bu yarayı sivil toplum kuruluşları kapatamaz. Uluslararası yardım kuruluşları ve devletlerin el atması gerekiyor" diyen yetkililer, dernek olarak hem Türkiye sınırındaki dağlarda ve şehirlerde yaşayan Suriyelilere hem de Lübnan'da çok kötü şartlarda yaşayan Suriyeli mültecilere yardımcı olduklarını bildirdi.

Dernek yetkilileri, tırlarla Suriye içlerine Ramazan kolileri dağıtımı yaptıklarını vurguladı.

-Kimse Yok Mu-

Kimse Yok Mu derneği yetkilileri ise Suriye'ye yönelik bugüne kadar eğitim, sağlık, gıda, giyim, ev eşyası ve sıcak yemekten oluşan 35 milyon TL yardım yaptıklarını bildirdi.

Ramazan boyunca mülteciler için Kilis, Nizip, Akçakale, Ceylanpınar, Reyhanlı ve Yayladağı'nda kurulan iftar sofralarında her gün 6 bin 500 kişiye iftar vereceklerini belirten yetkililer, vatandaşların bağışlarının Somali, Pakistan ve Myanmar'a yapılanlar kadar olmadığını vurguladı.

Yetkililer, yaklaşık 500 bin mülteci olduğunu ve 200 bininin AFAD tarafından kurulan konteynır kentlerde barındığını tahmin ettiklerini belirterek, dışarıda kalan 300 bin insanın yardıma ihtiyacı olduğunu bildirdi. Yetkililer, ayrıca Güney Afrika Camiatül Ulema Kurumu'nun, Suriyeli mültecilere bağışlanmak üzere 200 bin dolarlık bir yardımı derneğe aktardığını, bu yardımla 28 Temmuz'da Kilis'te, 30 Temmuz'da Nizip'te 5 bin Suriyeli mülteci aileye kumanya dağıtımı gerçekleştirdiklerini vurguladı.

-Deniz Feneri-

Deniz Feneri yetkilileri de Suriyeli mültecilere şu ana kadar 16,5 milyon liralık yardım ulaştırdıklarını bildirdi.

Ramazan boyunca tüm sınır illerinde, kamplar haricinde yaşayan ve sayısı 200 bini bulan Suriyeli mültecilere gıda ve temizlik malzemesi yardımı yaptıklarını açıklayan yetkililer, Şanlıurfa'da 2 bin mülteci aileye 5 tır gıda yardımı ulaştırıldığını, eş zamanlı olarak Kilis, Gaziantep, Hatay, Ankara, İzmir ve İstanbul'da da mültecilere gıda yardımlarının sürdüğünü ve Kilis'te AFAD'la birlikte 103 prefabrik afet evinden oluşan bir mahalle kurduklarını anlattı.

"Gerek ülke içindeki siyasi olaylar gerekse geçmiş yıllardaki Suriye -Türkiye ilişkileri dolayısıyla bağışçılarımızın tereddütlü davrandıklarını gözlemliyoruz" diyen yetkililer, medyanın konuya daha fazla eğilmesi halinde bağışların artacağına inandıklarını vurguladı.

Suriyelilerin, siyasi ve etnik konular dolayısıyla Ürdün, Lübnan ve Irak gibi komşu ülkelerden yeterli desteği göremediklerini vurgulayan dernek yetkilileri, Suriye'de en çok, "oldukça pahalı bir ürün olan" bebek mamasına ihtiyaç bulunduğunu bildirdi. Yetkililer, "Bu daha önce hiçbir yerde karşılaşmadığımız derecede büyük bir ihtiyaç. Çünkü yaşanan kaos ve stres annelerin sütünün kesilmesine neden olmuş. Bombardımanlarda en çok zarar görenler; kadınlar, çocuklar, engelliler, yaşlılar. Öncelikle gıda, mama, ilaç, tekerlekli sandalye gibi ihtiyaçlar ulaştırılmalı ülkeye" görüşünü dile getirdi.

-İnsani Yardım Vakfı-

İnsani Yardım Vakfı,Ramazan'ın ilk gününden itibaren toplam 2,7 milyon Suriyeli'ye yardım ulaştırdı.

Ramazan ayına özel 50 bin gıda kolisinden 30 binini Şam'ın güneyi hariç birçok bölgeye dağıtıldığını belirten yetkililer, kalan kolilerin dağıtımının da 3 gün içerisinde tamamlanacağını açıkladı.

Yetkililer, Halep ve Rakka'da her gün 20 bin kişiye, Türkiye sınırına yakın yerlerde kurulan 5 çadır kentte de 30 bin kişiye iftar hazırladıklarını bildirirken, Rakka ve İdlip'de de tahıl ürünlerini işleyerek ekmek haline getirdiklerini, ayrıca Reyhanlı'da üretilen günlük 150 bin ekmeğin de Suriye içlerine gönderildiğini vurguladı.

Geçen yıla göre yardımların daha iyi olduğunu belirten yetkililer, ancak 10 milyon kişinin açlık sınırında yaşadığı Suriye'nin artan ihtiyacı ile doğru orantılı olmadığını kaydetti.

Kaynak: AA