Kaçkar Tv'ye Uygulanan Müeyyideyle İlgili İddia

ANKARA - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu , Kaçkar TV'ye uygulanan müeyyide kararının, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e yönelik olduğuna ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

RTÜK'ten yapılan yazılı açıklamada, Kaçkar TV logosuyla yayın yapan Rize'nin Sesi Radyo ve Televizyonu Yay. A.Ş. unvanlı kuruluşa, 4207 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun'un 3/6 maddesini ihlali nedeniyle verilen cezayla ilgili bazı basın ve yayın organlarında haberler yer aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanunun 3/6 maddesiyle, televizyonda yayınlanan programlarda, filmlerde, dizilerde, müzik kliplerinde, reklam ve tanıtım filmlerinde tütün ürünlerinin kullanılamayacağı, görüntülerine yer verilemeyeceğinin hüküm altına alındığına işaret edildi.

Hükmün ihlalinde hHerhangi bir program türünün muaf tutulmadığı bildirilen açıklamada, yerel yayın yapan kuruluşlar için bin liradan 5 bin liraya, bölgesel yayın yapan kuruluşlar için 5 bin liradan 10 bin liraya ve ulusal yayın yapan kuruluşlar için 50 bin liradan 100 bin liraya kadar idari para cezası uygulanması öngörüldüğü anımsatıldı.

-"Kanun hükümlerinde istisna öngörülmemektedir"

Kanun hükümlerinin açık ve net, ifadelerinin mutlak olduğu vurgulanan açıklamada, "Kanun hükümlerinde istisna öngörülmemektedir. Üst Kurulun kanun hükümlerini görmezden gelmesi, uygulamaması söz konusu olamaz. Anılan Kanun'un yürürlüğe girmesinden itibaren, programlarda yer alan sigara görüntüleri yayın kuruluşları tarafından özel teknikler kullanılmak suretiyle gizlenmektedir. Söz konusu Kanun hükmünü ihlal eden kuruluşlara da istisna gösterilmeksizin kanunda belirtilen müeyyideler uygulanmaktadır. Kanunun yürürlüğe girdiği 2009'dan bugüne anılan hükümlerin ihlali nedeniyle Üst Kurulca toplam 154 müeyyide kararı verilmiş olup, bu kararların toplam tutarı 6 milyon 758 bin 613 liradır" ifadelerine yer verildi.

-"Söz konusu karar yargı denetimine açık"

Kaçkar TV'nin, 1 Haziran 2013'te yayınlanan "Cumhuriyet" isimli belgeselde de Mustafa Kemal Atatürk'ün sigara içerken kaydedilmiş görüntülerinin, sigaraya hiçbir gizleme tekniği kullanılmaksızın, açık olarak, defalarca ekrana getirilerek, 4207 sayılı Yasa'nın 3/6 maddesinin ihlal edildiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu nedenle 16 Temmuz 2013 tarihli Üst Kurul toplantısında ilgili kuruluşa müeyyide uygulanmasına karar verilmiştir. Konu, Üst Kurul Üyesi Ali Öztunç'un talebi üzerine 23 Temmuz 2013'teki Üst Kurul toplantısında yeniden görüşülmüştür. Üst Kurul Üyesi Ali Öztunç, Sağlık Komisyonu Başkanı AK Parti Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl'ün, TBMM tutanaklarında yer alan, 'Maksat asla belgeseller ve dokümanter filmler değildir. Tutanaklara geçmesi bakımından arzediyorum ki belgeseller ve dokümanter filmler gerekli yönetmelikler çerçevesinde televizyonlarda yayınlanabileceklerdir' sözlerine atıf yaparak, müeyyide kararının iptalini istemiştir ancak yapılan görüşmeler sonucunda, belgesel ve dokümanter filmler için Meclis tutanaklarında sözü edildiği şekilde bazı programlara muafiyet getiren bir yönetmelik düzenlemesinin bulunmaması, kanun metninde de herhangi bir program türü için muafiyet öngörülmemesi nedeniyle müeyyide kararı iptal edilmemiştir."

Üst Kurulun Kaçkar TV'ye verdiği cezanın söz konusu Kanun hükümlerine dayandığına dikkat çekilen açıklamada, "Bazı haber ve yorumlarda yer aldığı gibi asla ülkemizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün şahsına, liderliğine yönelik değildir. Öte yandan Üst Kurul'un bütün kararları gibi söz konusu kararının da yargı denetimine açık olduğunu bir kez daha vurgulamakta yarar görülmektedir" ifadeleri yer aldı.

Kaynak: AA