Bolivya Devlet Başkanı Morales'in Uçağının Durdurulması

LA PAZ - Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın telefon ve internet kayıtlarını izleme programını basına sızdıran Edward Snowden'ın bulunduğu şüphesiyle uçağına hava sahasını kapattığı için geri çekilen büyükelçilerin görev yerlerine döneceğini söyledi.

Morales, gazetecilere yaptığı açıklamada, geri çekilen büyükelçilerin, diledikleri özürden sonra, İspanya, Fransa, İtalya ve Portekiz'e döneceğini belirtti.

Bolivya Devlet Başkanı, bu ülkelerin özründen tam anlamıyla tatmin olmasa da saygı çerçevesinde ilişkileri devam ettirmenin önem taşıdığını vurguladı.

Brezilya, Arjantin, Uruguay ve Venezuela'nın üye olduğu MERCOSUR temsilcileri, Fransa, Portekiz, İtalya ve İspanya tarafından Morales'in uçağına yönelik bulunulan eylemi uluslararası hukuku ihlal eden "saygısızlık ve ayrımcılık" olarak nitelendirmiş ve Avrupa Birliği'ndeki büyükelçilerini geri çektiklerini açıklamıştı.

Evo Morales'in 2 Temmuz'da uçağının Viyana Havaalanına zorunlu iniş yaptığı ve 13 saate yakın bekletildiği bildirilmişti. Bazı AB ülkeleri Edward Snowden'ın uçakta bulunduğu şüphesiyle Morales'in uçağına hava sahasını kapamıştı. Avusturya makamları uçağı aramış ancak Snowden'ı burada bulamamıştı.

Daha sonra söz konusu ülkeler Morales'ten özür dilemişti.

Kaynak: AA