BMGK, İrak'taki Bm Misyonu'nun Görev Süresini Bir Yıl Uzattı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Irak'ta siyasi destek sağlayan BM Misyonu'nun görev süresini bir yıl süreyle uzattı.

BMGK'da oy birliği ile alınan kararda Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler, Irak'taki taraflara siyasi diyalog ve ulusal birlik için çaba harcamaları çağrısı yaptı.

Kararda hükümetten demokrasiyi ve hukukun üstünlüğünü güçlendirmesi, güvenliği ve kamu düzenini tesis etmesi, ülke çapında terörizm ve mezhep çatışmalarıyla mücadele etmesi istendi.

Kararla Irak'taki BM Misyonu'nun görev süresi 31 Temmuz 2014 tarihine kadar uzatıldı. Misyona, Irak işgali sırasında kaybolan Kuveytlilerin bulunması için yapılan çalışmaları da gözlemesi ve rapor etmesi görevi verildi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, daha önce UNAMI'nin çalışmalarına ilişkin BMGK'ya sunduğu raporda, Irak'ta son dönemde artan şiddet olaylarının "alarm" vermekte olduğunu bildirdi.

Irak'taki taraflara ulusal uzlaşı için samimi diyalog geliştirmeleri çağrısı yapan Ban, ülkedeki durumu terör ve şiddeti kullanarak suistimal etmek isteyenlere izin verilmemesini istedi.

BM Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Martin Kobler de BMGK'ya geçen hafta yaptığı sunumda, Suriye'deki iç savaşın Irak'ın istikrarsızlığını ve mezhep temelli sorunları olumsuz etkilediğini belirterek, Suriye'de Iraklı grupların birbiriyle savaştığını söylemişti.

Irak ve Suriye'nin birbiriyle yakından ilişkili olduğunu dile getiren Kobler, "Irak, Sünni ve Şii dünya arasında fay hattı. Suriye'de meydana gelen her gelişmenin Irak üzerinde yansımaları oluyor. Suriye'deki krizin Irak'a sıçramasından da öte artık Iraklılar Suriye'de birbiriyle savaşıyor" ifadesini kullanmıştı.

UNAMI'den verilen rakamlara göre, Irak'ta artışa geçen şiddet olayları nedeniyle son dört ayda yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybetti. 7 binden fazla kişi yaralandı.

Kaynak: AA