İran'ın Dünya Bankasına Kredi Borcunu Ödemediği İddiası

TAHRAN - İran Ekonomi Bakanı Yardımcısı ve İran Yatırım, Ekonomi ve Teknik Yardım Teşkilatı Genel Başkanı Behruz Alişiri, İran'ın, Dünya Bankasına olan kredi borcunu ödemediği iddialarını yalanladı.


Alişiri, İran Yatırım, Ekonomi ve Teknik Yardım Teşkilatının resmi sitesinde yayınladığı bildiride, Dünya Bankasının İran'ın altı aydır kredi borcunu ödemediği yönündeki açıklamaları yalanlayarak, "Bu açıklamaların siyasi olmadığını varsaysak bile, profesyonellik dışı ve gerçeği yansıtmayan açıklamalardır" ifadesini kullandı.

İran'ın Dünya Bankasının kurucularından ve büyük hissedarlarından biri olduğuna dikkati çeken Alişiri, "Geçmişte birçok proje için bu bankadan kredi aldık ve her defasında tüm taksitlerini zamanında ödedik. Bu, İran İslam Cumhuriyeti'nin uluslararası mali sözleşmelerdeki yükümlülüklerini en iyi şekilde yerine getiren ülkelerden biri olduğunu gösterir" değerlendirmesine yer verdi.

İran Merkez Bankasının 7 ve 15 Ocak'ta 29 milyon dolarlık kredi borcunun ödenmesi için Dünya Bankası tarafından onaylı bir aracı bankaya ödeme emri gönderdiğini belirten Alişiri, "Ancak İran'a uygulanan bankacılık sınırlamaları nedeniyle aracı bankanın ödemesi emrini geri çevirdi. Merkez Bankasının ödeme emri, aracı bankanın hatası yüzünden gerçekleşemedi. İran Ekonomi ve Maliye Bakan Yardımcısı 21 Nisan'da, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı ile görüşerek, Amerika ve Batı ülkelerinin uyguladığı tek taraflı ambargolar yüzünden meydana gelen ödeme sorununun çözümü için ambargoyu uygulayan bankalarla görüşülmesini ve para transferi için izin alınmasını önerdi" bilgilerini verdi.

İran Merkez Bankası tarafından ilk ödeme tarihi olan 15 Ocak'tan 4 Haziran'a kadar yaklaşık 5 ay boyunca para transferi için izin verilmesinin beklendiğini bildiren Alişiri, şunları kaydetti:

"İznin verildiği 4 Haziran'dan bu yana yani yaklaşık 50 gün içerisinde kredi borcunun 4 taksidini ödedik ve Dünya Bankasının onayladığı aracı bankaların işbirliği yapmaları halinde borcun geri kalanını da ödemeye hazırız."

Alişiri, Dünya Bankasının bu tavrının siyasi olduğunu savunarak, "Daha önce de Dünya Bankası, kanunlara göre, kredileri BM yaptırımlarına tabi olmadığı halde, Amerika ve bazı Avrupa ülkelerinin baskısıyla yıllardır İran'a kredi vermeyi durdurdu" ifadesine yer verdi.

Açıklamada, İran İslam Cumhuriyeti'nin hissedarı olduğu banka hakkındaki resmi şikayet mektubunu en kısa zamanda Dünya Bankası Genel Başkanı'na ileteceği belirtildi.

Washington'da bulunan Dünya Bankası Merkez Ofisi, geçen hafta yaptığı açıklamada, İran'ın altı aydır Dünya Bankasına olan kredi borcunu ödemediğini duyurmuştu.

Kaynak: AA