Doğa İçin Kınalı Keklik Yetiştiriyorlar

ANKARA -Ankara'nın Çubuk ilçesinde yaşayan Cemal Akoğlu, eşiyle birlikte doğaya salmak için kınalı keklik ve sülün yetiştiriyor.

Uzun süre un değirmeni işleten Cemal Akoğlu, tarımda kullanılan kimyasal maddeler ve yasak avlanmalar bölgelerinde çok sevdiği keklik ve sülün gibi kuş türlerinin azalmasına neden olunca, gönüllü olarak keklik ve sülün yetiştirmeye başladı.

Doğaya salmak için başladığı keklik yetiştiriciliğinde çevreden gelen talepler nedeniyle satışına da başladığını söyleyen Akoğlu, değirmen olarak kullandığı bina ve ahırda yaptığı tadilat ile birlikte keklik yetiştiriciliği işini geliştirdiğini belirtti.

Eşiyle birlikte 60 keklikle başladığı üretimde bu gün 12 bin keklik ve sülün üretmeyi başardığını kaydeden Akoğlu, amacının bölgede eskisi gibi keklik ve sülün popülasyonunu artırmak olduğunu ifade etti.

Hayvanları çok sevdiğini ve severek keklik yetiştirdiğini anlatan Akoğlu, bu konuda devletten her hangi bir destek ve teşvik almadığını sadece kendi imkanlarıyla üretim yaptığını söyledi.

Akoğlu, şöyle devam etti:

"Bu bölgenin tek değirmenini ben işletiyordum. Yaklaşık 20 yıl değirmen işlettim. Benim değirmencilik yaptığım zamanlarda bu bölgede çok sayıda keklik ve sülün yaşardı. O zamanlar un öğütmek için gelen buğdaydan çok güzel un olurdu. Daha sonra yanlış uygulamalar ve ilaçlamalar nedeniyle çevremizde hiç keklik ve sülün kalmadı. Keklik ve kuş türleri kalmayınca zararlılar aşırı derecede çoğalarak buğdayın özünü yemeye başladı.

Daha sonra buğdaydan kaliteli un olmamaya başladı ve insanlar çiftçiliği bırakarak buralardan göç etti. Köylerde sadece birkaç emekli yaşamaya başladı.

Değirmende iş olmayınca bende değirmeni kapatmak zorunda kaldım. Bir gün eşimle birlikte düşünürken eski günleri hatırladık. Burası değirmen olduğu için çok keklik ve kuş çeşidi gelirdi. Çok güzel sesler çıkartırlardı. Bunun üzerine evimizde keklik yetiştirmeye ve yetiştirdiklerimizin bir kısmını doğaya bırakmaya karar verdik. Biraz araştırma yaptım ve Selçuk Üniversitesi'nden 60 adet keklik yavrusu aldım. Bu şekilde keklik yetiştiriciliğine başladık. Her yıl yaptığımız yeni düzenlemelerle işi ilerlettik. Çevreden gelen talepler üzerine, ürettiğimiz kekliklerin yem giderlerini karşılamak amacıyla satışa da başladık.''

Zaman içerisinde kuluçka makineleri aldığını ve yeni düzenlemelerle profesyonel anlamda üretim yapmaya başladıklarını söyleyen Akoğlu, ''aşırı bir gelirimiz olmamasına rağmen kendi gücümüzle üretim yapmaya çalışıyoruz. Bu üretimdeki esas amacımız doğaya çok sayıda keklik bırakmaktır'' dedi.

Doğayı ve hayvanları çok sevdiğini anlatan Tekbile Akoğlu ise, büyük bir zevkle eşiyle birlikte keklik ve sülünleri yetiştirdiğini söyledi.

Kaynak: AA