Tse Başkanı Şentürk, Balıkesir'de

BALIKESİR - Türk Standartları Enstitüsü Başkanı Hulusi Şentürk, "Her sektörden destek ve bilgiye ihtiyacımız var. Önümüzdeki dönem için 300 milyon dolarlık bir yatırım planlıyoruz. Bunun için 65 bin sanayiciye mektup yazarak, düşüncelerini bildirmelerini istedik" dedi.

Şentürk, TSE ile Bandırma Ticaret Borsası arasında kalibrasyon, eğitim ve akreditasyon konularını kapsayan iş birliği protokolünün imzalandığı toplantıda yaptığı konuşmada, Bandırma'daki kurum ve kuruluşlar ile şirketlerin yüzde 50'sinin kalite belgelerini kendilerinden almayı taahhüt ettikleri takdirde ilçeye büro açabileceklerini söyledi.

TSE Kalite Belgesi almanın, işin hakkını vermenin yolunun kurumlarda iyileştirmeler yapmaktan geçtiğini belirten Şentürk, "Yani maliyetleri düşüremez, verimliliği arttıramaz, çalışanlarınızın motivasyonunu ve müşteri memnuniyetini yükseltemezseniz belgenin hiçbir önemi kalmaz. Kurum ve şirket çalışanlarının verimliliklerini arttırmanın yolu, çalışanlarının mesailerini satın almaktan değil, beyin ve gönüllerini fethetmekten geçer" diye konuştu.

Küreselleşen dünyada, bilgi çağında, normlar ve standartlar açısından güçlü olunabilirse ayakta kalınabileceğini dile getiren Şentürk, şöyle devam etti:

"Türkiye, yalnızca taşeron üreticisi olmak, montajla yetinmek istemiyorsa standartlarına hakim olmalıdır. Her şeyden önemlisi de ABD, Almanya gibi ülkelerden aldığı standartları uygulamak yerine kendi standardını yapmayı başarmalıdır. TSE, standart yapan bir kuruluş değildir. Standartları sektörün yapması gerekir. TSE, bu standartlar doğrultusunda belgelendirme kuruluşudur."

Şentürk, 10 sene önce tüm dünyada uluslararası şirket sayısı 6 binken, bugün bu sayının 100 bine yaklaştığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Dünyada devletlerarası ilişki yok, kurumlararası ilişki vardır. Bugün artık dünya sistemini devletler değil, kurumlar, dernekler, sivil toplum örgütleri, iş dünyası belirliyor. Hatta devletler arasında rekabet yok, kuruluşlarla devletler arasında rekabet var. Artık Amerika-Rusya rekabeti kalktı. Bütün devletler uluslararası meslek kuruluşlarıyla, sivil toplum kuruluşları hegemonya savaşına karşı kendi egemenliklerini korumanın mücadelesini veriyor. Bu kuruluşlar, bir gecede bir ülkede isyan çıkartabiliyor, borsayı allak bullak edebiliyor, iş dünyasını iflasa sürükleyebiliyor. Dolayısıyla böyle bir dünyada bütün aktörler, hayatta kalma mücadelesi veriyor."

TSE olarak geçmiş dönemlerde yaptıkları hatalardan ders aldıklarına dikkati çeken Şentürk, "Şimdi her sektörden destek ve bilgiye ihtiyacımız var. Önümüzdeki dönem için 300 milyon dolarlık bir yatırım planlıyoruz. Bunun için 65 bin sanayiciye mektup yazarak, düşüncelerini bildirmelerini istedik" dedi.

Toplantıda, Bandırma Ticaret Borsasına "ISO 9001 Kalite Belgesi", TSE Kalite Belgesi sahibi firmalara ise plaket verildi.

Kaynak: AA