Malatya'da İş Adamları Suriyelilere İftar Verdi

MALATYA - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Malatya Şubesi, ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler için iftar verdi.

Merkeze bağlı Fatih köyündeki Beydağı Konaklama Tesisi adlı verilen konteyner kentte düzenlenen iftara Malatya Valisi Vasip Şahin ve iş adamları da katıldı.

Vali Şahin ve iş adamları yerde kurulan iftar sofrasına Suriyelilerle oturarak oruçlarını açtı.

Şahin, burada yaptığı konuşmada, Suriyelilere Malatyalıların her fırsatta sahip çıktığını, onlara ev sahipliği yaptığını söyledi.

Her gün konteyner kentten alınan 700 Suriyelinin Malatya'nın çesitli yerlerinde, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar tarafından konuk edildiğini ve onlara iftar verildiğini kaydeden Şahin, bunun Türk milletinin öteden beri gelen geleneklerinden, inancından kaynaklanan, kendine vazife olarak gördüğü bir davranış şekli olduğunu ifade ederek, "Bu adetlerimizle ne kadar övünsek, ne kadar gurur duysak azdır" dedi.

Bugün de MÜSİAD şubesinin öncülük ettiği bir organizasyon kapsamında Suriyelilerle olduklarını belirten Şahin, "Burada kardeşlerimizin yalnızlıklarını paylaştık. Burası 10 bin kişi kapasiteli bir kamp. Şu anda burada 5 bin 500 civarında Suriyeli var. Bu her geçen gün artacak" diye konuştu.

Şahin, Beydağı Konaklama Tesisi'nin uluslararası standartlar bakımından çok yüksek bir kamp olduğunu kaydetti.

MÜSİAD Şube Başkanı Mehmet Balin de ramazan ayında sırasıyla Myanmar, Suriye ve bu yıl da Mısır'da meydana gelen olaylardan dolayı buruk bir şekilde girdiklerini ifade etti.

Müslümanlar üzerine büyük oyunlar oynandığını, zulüm yapıldığını kaydeden Balin, "Bugün Suriye'den gelen, zalim Esed'in zulmünden kaçan Suriyeli kardeşlerimizin yanında olmak istedik. Lokmalarımızı onlarla paylaşmak istedik" ifadesini kullandı.

Bu iftar sofrasının sadece bir yemek olmadığını ifade eden Balin, şunları söyledi:

"Kardeşlerimize moral vermek istedik. Onların yanında olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Çünkü Müslüman Müslümanın kardeşidir. 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir' diyen bir inanca sahibiz. Bugün bu inanca hizmet etmek için buradayız."

Suriyeli Hannas Vakkas ise Türkiye'nin bu kardeşliğinin bugün doğmadığını, tarihten gelen, İslam tarihinden gelen bir kardeşlik olduğunu ifade etti.

Vakkas, Türkiye insanı ile Osmanlıdan bu yana hep beraber yaşadıklarını dile getirerek, "İki halk bir lokmayı, bir ekmeği böler, birlikte yerdi. Beşşar Esed'e karşı silahlarımız olmadığı için imanla mücadele ediyoruz. İmanla zalimin karşısında duruyoruz.Türkiye'ye ve Türk insanına teşekkür ediyorum. Sağolun, var olun. Yaşasın Türkiye. Türkiye bizim kardeşimizdir" diye konuştu.

Kaynak: AA