Devlet korumasındaki çocuklar özel okulda okuyacak

Devlet korumasındaki çocuklara özel okulda ücretsi Devlet koruması altında olan çocuklar da özel okulların ücretsiz öğrenci okutma kontenjanından yararlanabilecek.

Devlet korumasındaki çocuklar özel okulda okuyacak
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan kanun tasarısına göre, özel okullar, yüzde 3 için ayırdıkları ücretsiz öğrenci kontenjanlarının üçte ikisini, harp ve vazife malulü sayılanların çocukları ile devlet himayesindeki çocuklar için kullanacak. Bakanlıkça hazırlanan ve Meclis 'e gönderilen “Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” özel okullara ilişkin bazı hükümler içeriyor. Tasarıyla, Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun "Öğrenim ücreti ve diğer ücretler, ücretsiz öğrenim ve yabancı uyruklu öğrenciler" konularını düzenleyen maddeye ücretsiz öğrenci okutmakla ilgili fıkraya eklemeler yapılması öngörülüyor.

Mevcut Özel Öğretim Kurumları Kanunu 'na göre, kurumlar, öğrenim gören öğrenci sayısının yüzde 3 'ünden az olmamak üzere ücretsiz öğrenci okutmakla yükümlü bulunuyor. Bakanlıkça bu oran yüzde 10 'a kadar artırılabiliyor. Kanunda, ücretsiz okutulacak öğrencilerin yüzdesi, seçimi ve kurumlara kabul şartlarına yönelik usul ve esasların yönetmelikle belirleneceği belirtiliyor.

Tasarının kabul edilmesiyle özel okullar, ücretsiz okutacakları öğrenciler için ayırdıkları yüzde 3 'lük kontenjanın en az üçte ikisini harp veya vazife malülü sayılanların çocuklarıyla, devlet korumasında olan çocuklara verecek. Türkiye genelindeki özel okullarda toplam 560 bin öğrenci eğitim görüyor, bu okulların ücretsiz eğitim alacak öğrenciler için ayırdığı yüzde 3 'lük kontenjan düşünüldüğünde, yaklaşık 17 bin öğrenci bu eğitim kurumlarından ücretsiz yararlanıyor.

"PEDAGOJİK AÇIDAN NE DERECE DOĞRU?"

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Başkanı Cem Gülan, Kanun Teklifi 'ndeki ilgili maddenin eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin arasında imzalanan protokole dayanarak hazırlandığını dile getirdi. Şehit ve gazi çocuklarına özel okulların kapılarının her zaman açık olduğunu dile getiren Gülan, kontenjanı aşsalar bile bu çocukların okullarda okutulduğunu söyledi.

Gülan, “Devlet korumasındaki çocukların, 30-40 bin lira verilip okunan okullarda ailesi olan ve son derece ilgilenilen çocuklarla aynı ortamda olması pedagojik açıdan ne derece doğru? Bu teklifi birinci açıdan çocuklar için düşünüyorum” diye konuştu. Ücretsiz okumanın yanında servis, yemek, kıyafet, kitap, sosyal etkinlik gibi konuların İstanbul 'daki okullarda yaklaşık 5-6 bin lira tuttuğuna dikkati çeken Gülan, iyi niyetli bazı okul sahiplerinin bu masrafları karşıladığını, ancak karşılanmaması durumunda neler olabileceğinin düşünülmesini istedi.

Kanunda böyle bir değişikliğin kabul edilmesi durumunda bile, ücretsiz okuma talebinde olan öğrencinin okula kayıt hakkı kazanması gerektiğini hatırlatan Gülan, bazı okulların kayıt için sınav düzenlediğini, bu sınavda başarılı olunması gerektiğini, not ortalaması aradığını veya ön kayıtla öğrenci aldığını da söyledi.

Özel Okullar Yönetmeliğine göre aslında devlet himayesindeki çocukların, ücretsiz özel okulda okuma başvuruları değerlendirilirken yüksek puan verilerek okutulabildiğini aktaran Gülan, yapılması planlanan değişiklikle bu uygulamanın kanuna ekleneceğini söyledi.