Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği Arşivinin Nakline İlişkin İddialar

ANKARA - Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü, Türkiye'nin Tahran Büyükelçiliği arşivinin merkeze naklinin geçen Nisan ayında karayoluyla gerçekleştirildiğini ve naklin usule uygun yapılmadığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Gümrükçü, Tahran Büyükelçiliği arşivinin nakline ilişkin iddialar hakkındaki bir soruya verdiği yanıtta, bir basın-yayın organında, söz konusu büyükelçiliğin arşivinin bir bölümünün Ankara'ya naklinin kamyonla yapılmasının eleştirildiği, arşivi taşıyan kamyonun Tahran'dan ayrıldıktan sonra 48 saat süreyle ortadan kaybolduğunun iddia edildiğini belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gümrükçü, nakle ilişkin olarak şunları kaydetti:

"Dış temsilcilik arşivlerimizin, mekan darlığı, yerel koşullar ve arşiv düzenleme gibi çeşitli nedenlerle zaman zaman merkeze nakline karar verilebilmekte, nakil işlemi de yine yerel şartlar, arşivin hacmi ve niteliği ile coğrafi konum gibi unsurlar dikkate alınarak mutaden kara veya havayoluyla gerçekleştirilmektedir.

Tahran Büyükelçiliğimiz arşivinin merkeze nakli de benzer mülahazalarla geçen Nisan ayında karayoluyla gerçekleştirilmiştir. Nakil aracı usulüne uygun olarak yüklenmiş, gerekli işlemlerin ardından, arşiv evrakı diplomatik pasaport hamili personelimizin refakatinde Ankara'ya ulaştırılmıştır. Bu itibarla, naklin usule uygun yapılmadığı iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır."

Kaynak: AA