'Samsun Kaz Tiridi' Patenti Alındı

Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği ve Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, bölgede özellikle kış aylarında pişirilen Tirit’e Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği adına patent alındığını söyledi.

'Samsun Kaz Tiridi' Patenti Alındı
Odun ateşinde pişirilen Tirit için Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulunduklarını belirten Havza Belediye Başkanı Murat İkiz, “Kış aylarında bölgemizin vazgeçilmezi olan, odun ateşi ile pişirilen tirit için Havza, Ladik, Kavak, Asarcık ve Vezirköprü ilçe belediyeleri adına Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği olarak bir süre önce Türk Patent Enstitüsüne başvuruda bulunduk. Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği olarak yapmış olduğumuz başvuru sonrası bölgemizde kış aylarının vazgeçilmezi olan Tirit'in, Türk Patent Enstitüsü tarafından ‘Samsun Kaz Tiridi’ adı ile birliğimiz adına patentlendi ve tescili yapıldı” dedi.

Tirit’in kazların asılması ile yapıldığını ve yaklaşık 3-4 saat sürdüğünü belirten İkiz, “Tiritteki asıl amaç yemek değil, uzun kış gecelerinde sıcak dost ortamları kurmaktır. Bu geleneği tanıtmak için 10 yıldır Samsun başta olma üzere, İstanbul’da tirit geceleri düzenledik. Son üç yıldır ise Avrupa’da farklı şehirlerde tirit gecesi düzenlemekteyiz. Tirit'in Samsun İç Bölge Belediyeler Birliği adına patentlendiğine dair Coğrafi İşaret Tescil Belgesi elimize ulaştı” dedi.
Kaynak: İHA