Çin Uydusu Uzayın Derinliklerinde İlerliyor

PEKİN - Çin'in 2010 yılında gönderdiği Çang'ı-2 uzay mekiği, dünyadan uzayın derinliklerine doğru 50 milyon kilometre ilerleyerek ülkenin uzay programında yeni bir rekora imza attı.

Çin Milli Savunma, Bilim, Teknoloji ve Sanayi İdaresi uzaydan bilgi gönderen Çang'ı-2 uydusunun iyi durumda olduğunu ve yola devam ettiğini açıkladı.

Pekin Havacılık ve Uzay Kontrol Merkezi de Çang'ı-2'nin dünyanın 300 milyon kilometre uzağına gitme kapasitesi olduğunu ve ilerlemeye devam ettiğini belirtti.

Çang'ı-2, Ekim 2010'da ülkenin güneybatısındaki Şiçang Uydu Fırlatma Merkezinden uzaya gönderilmesini müteakip keşif için Ay'ın yörüngesine girmişti. Ay'ın tamamının 7 metre yüksekten haritalandırılması dahil birçok görevi yerine getiren uydu, Haziran 2011'de Ay'ın yörüngesinden ayrılmıştı.

Çang'ı-2 uzay mekiği, Aralık 2012'de Toutatis asteroidine ulaşarak Çin'i, ABD, AB ve Japonya'nın ardından Toutatis'e ulaşan dördüncü ülke konumuna getirdi.

Uydunun dünyadan milyonlarca kilometre uzakta yönetilmesinin Çin'in uzay araçları izleme ve kontrol teknolojisinde de yol katetmesine yardımcı olduğu ifade ediliyor. Ülkenin Çang'ı uydusunu, kuzeybatıdaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde ve kuzeydoğusundaki Heylongciang eyaletindeki iki ölçüm ve kontrol istasyonundan takip ettiği belirtiliyor.

Çin, ayrıca uzay programı kapsamında bu yılın ikinci yarısında Ay'a iniş projesini başarmayı hedefliyor.

Kaynak: AA