Akşehir’de Nasreddin Hoca Çalıştayı

54. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Anma ve Mizah Günleri kapsamında Akşehir’de Nasreddin Hoca Çalıştayı düzenlendi.

Akşehir’de Nasreddin Hoca Çalıştayı
Çalıştay, Akşehir Belediyesi ile Selçuk Üniversitesi (SÜ) Nasreddin Hoca Araştırma Merkezi (SÜNAM) tarafından Akşehir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Oturum başkanlığını SÜNAM Başkanı Prof. Dr. Serdar Gergerlioğlu yaparken, konuşmacılar, Doç. Dr. Hüseyin Muşmal, “Tarihi Kişilik Olarak Nasreddin Hoca ve Türbesi”, Yrd. Doç. Dr. Zekeriya Şimşir, “Akşehir’de Selçuklu Sanatı”, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Aydemir de Nasreddin Hoca’nın mizahı konularında konuşmalar yaptı.

SÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Aydemir, günümüzdeki mizah ile Nasreddin Hoca mizahını analiz ederek, bugün yapılan mizahın gençleri çok etkilediğini ve gençlere Nasreddin Hoca mizahının anlatılması gerektiğini belirtti.

Dr. Aydemir, “Nasreddin Hoca ile Recep İvedik tiplemesi yan yana konulamaz ama günümüzü değerlendirmek için yapmamız gerekiyor. Türkiye’de üretilen mizaha ve bunun içeriğine baktığımızda, kaba, içinde cinsel içerikler olan, kimliksiz, herhangi bir mesele taşımayan bir mizah türünün popüler dünyada paylaşıldığını görüyoruz. Bu popüler dünyada bize sunulan, bize anlatılan ve özellikle gençlerimizin paylaştığı, dinlediği, izlediği mizah dili, bizi zamanla toplumsal değerlerimizi çürüten, geleneğimizle bağımızı koparan, dünden ayıran bir misyon taşıyor. Biz farkına varmıyoruz belki ama genç arkadaşlarımızın özellikle sanal basında paylaştığı mizah ürünleri, bizi var eden toplumsal değerleri alaya alınması ile alakalıdır. Nasreddin Hoca bizim için toplumsal bir değerdir. Nasreddin Hoca üzerinden yaklaşık 30 bin fıkra bugün piyasada dolanıyor. Nasreddin Hoca gibi tipler, merkez şahsiyetlerdir. Varlıkları, kimlikleri bugünün ve yarının toplumuna sürekli bir şeyler söyler. İnsanımız, kendi söylemek istediğini, dile getirmek istediğini, paylaşmak istediğini yine bu merkez şahsiyetler üzerinden anlatır. Nasreddin Hoca da merkez şahsiyetlerin en önemlilerden bir tanesidir. Kullandığı dil, mizahı unsurlar taşıdığı için önemlidir. Gençlere Nasreddin Hoca’nın mizahını anlatmalıyız” diye konuştu.

"NASREDDİN HOCA DÜNYA’DA MEŞHUR BİR ŞAHSİYET”
SÜ Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Muşmal ise, Nasreddin Hoca’nın dünyada meşhur bir şahsiyet olduğuna vurgu yaparak, “Bugün sadece kendisinin değil birçok değişik fıkranın ona mal edilmesi, büyük şöhretinin önemli delillerinden bir tanesidir. Hoca, dünyada özellikle Türk dünyasında çok meşhurdur. Türkistan’dan Macaristan’a, Sibirya’dan bütün Afrika’ya kadar, Türk’ün ayak bastığı her yerde değişik adlarla anılıp, ortak değer olmasının yanında, 17’inci yüzyıldan itibaren Avrupalılar da Nasreddin Hoca’yı tanımaya başladılar ve Nasreddin Hoca fıkraları ile ilgili ciddi eserler meydana getirdiler. Nasreddin Hoca’nın yaşadığı dönem hakkında, fıkralarından yola çıkarak değerlendirme yapmak çok zor gözüküyor. Çünkü bunların ayıklanması gerekiyor. 1480 yılına kadar her şey sessiz Nasreddin Hoca ile ilgili. Yani 1480 yılında Nasreddin Hoca’nın fıkraları yayılmaya başlanıyor” dedi.

Çalıştayın sonunda konuşmacılara Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul tarafından bir plaket verildi.

Kaynak: İHA