Vali Güzeloğlu Kabotaj Bayramı’nı Kutladı

İçel Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kabotaj Kanunu’nun Türkiye’de denizciliğin gelişmesi için bir dönüm noktası olduğunu belirterek, “Türkiye'nin sahip olduğu zengin denizcilik potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilerek, dünya deniz taşımacılığındaki payımızın artırılması hepimizin ortak dileğidir” dedi.

Vali Güzeloğlu, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nın 87. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Türkiye karasuları ve limanları arasında deniz taşımacılığı ile ticaret haklarını yabancıların kontrolünden kurtararak, bu hakları yalnızca Türk gemi ve vatandaşlarına tanıyan Kabotaj Kanunu’nun kabul edilişinin 87. yılının kutlandığına dikkat çeken Güzeloğlu, “Kabotaj Kanunu'nun denizcilik sektörünün gelişmesine imkan verdiği, Cumhuriyetin ilanı ile de yeni bir yapılanmaya giren Türkiye'de, söz konusu yasa denizciliğin gelişmesi için bir dönüm noktasıdır. Bugün uluslararası rekabete açık denizcilik sektörü, büyüyen deniz ticaret filosuyla, güçlenen alt yapısıyla, modern tesisleriyle ülke ekonomisine önemli katkı yapmaktadır. Köklü bir geçmişi olan denizcilik sektörünün taşımacılık, ulaşım, imalat ve turizm gibi alanlardaki gelişmesi sürmektedir. Özellikle son yıllarda denizciliğe ait pek çok önemli gelişmenin yaşanmış olması, denizcilik bayramının ayrı bir neşe ile ülkenin her tarafında kutlanmasına vesile olmuştur. Nitekim denizciliğin ülkemiz için sadece bir gün değil yılın her günü hatırlanmaya ve geliştirilmeye çalışılacak kadar önemli bir yeri vardır. Türkiye'nin bu anlamda sahip olduğu zengin potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilerek, dünya deniz taşımacılığındaki payımızın artırılması hepimizin ortak dileğidir” ifadelerini kullandı.

İçel’in de bir deniz ve sahil kenti olarak, bu çabaya Akdeniz’in en büyük limanı olan İçel Limanı, yat limanı, feribot iskeleleri, balıkçı barınakları ve mevcut deniz kuvvetleriyle potansiyelinin daha da üstünde katkı koyduğunu vurgulayan Güzeloğlu, şunları kaydetti: “Ayrıca mevcut limanımızın daha da büyütülmesi ve 'Yeni Nesil Serbest Bölgeler' projeleriyle İçel'de deniz ticareti daha iyi yerlere gelecektir. Özellikle de iddialı olarak başladığımız kurvaziyer turizminde söz sahibi bir kent olmaya kararlıyız. Denizcilik ve Kabotaj Bayramı vesilesi ile denizcilik sektörünün gelişiminde emeği geçenlere ve tüm denizcilerimize içten selamlarımı iletiyor, başarılarının devamını diliyorum.”
Kaynak: İHA