Kazıda Gün Işığına Çıkarılan Eserler Depolara Sığmıyor

KÜTAHYA - HADİ ŞENGÜL - Kütahya'da, 5 bin yıllık Seyitömer Höyüğü'nde 7 yıldır sürdürülen kazılarda bulunan tarihi eserler, Arkeoloji Müzesi'nin depoları dolunca Kossuth Müzesi'nde muhafaza edilmeye başlandı. Höyükten son 8 yılda çıkarılan 17 binden fazla eser, sergilenmek üzere Müze Müdürlüğüne teslim edildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Seyitömer Höyüğü, il merkezine 26 kilometre uzaklıkta, Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı Seyitömer Linyit İşletmesi Müessesesi imtiyaz sahasında bulunuyor.

Orijinal yüksekliği 23,5 metre, eni 140 ve boyu 150 metre olan höyükte kurtarma kazısına, altındaki 12 milyon tonluk linyit kömürünün ekonomiye kazandırılması amacıyla 1989 yılında Eskişehir Müze Müdürlüğünce başlandı. Höyük, 1990-1995'te Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü tarafından kazıldı.

TKİ Genel Müdürlüğü ile Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğü arasında imzalanan protokol doğrultusunda kazılar, 2006'da DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümüne devredildi. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nejat Bilgen başkanlığında öğretim elemanları, öğrenciler ve işçilerden oluşan kazı heyeti, 2006'dan bu yana her yıl 6 ay kazıları sürdürüyor.

-Yılın 6 ayını arazide, 6 ayını laboratuvarda geçiriyorlar

Protokol uyarınca 6 yılda tamamlanması öngörülen kazı çalışmaları, buluntu eserlerin çokluğu ve restorasyon için yoğun çalışılması gerektiğinden 2011'de 3 yıl uzatıldı.

Her yıl haziran-kasım aylarında arazide kazı çalışması yapan arkeologlar ve öğrenciler, yılın diğer aylarında da DPÜ Evliya Çelebi Yerleşkesi'ndeki laboratuvarda restorasyona ihtiyaç duyulan buluntu eserlerle ilgileniyor.

Höyükten son 8 yılda bulunan çoğu toprak kap olmak üzere metal ve ahşaptan 17 bin 292 eser, Kütahya Arkeoloji Müzesi'ne teslim edildi. Bu eserlerin 10 bin 532'si, laboratuvarda restore edilerek yeniden oluşturuldu. Sergilenmeye hazır olarak çıkarılan 6 bin 760 eser ise doğrudan müzeye gönderildi.

Arkeoloji Müzesi'ne getirilen eserler, buradaki depolara sığmayınca Kossuth Müzesi'nde muhazafa edilmeye başlandı.

-Onarılan 665 eser de bu yıl müzeye teslim edildi

Kazı Grubu Başkanı Bilgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, höyükten çok fazla eser çıkardıklarını söyledi.

Bir müzenin deposu dolduğu için ikinci müzenin deposunu kullanmaya başladıkları bilgisini veren Bilgen, şöyle konuştu:

"Kazı çalışmalarına ara verilen kış sezonunda Seyitömer Höyüğü'nün içinde bulunduğu SLİ Müessese Müdürlüğünce sağlanan imkanlar doğrultusunda DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü laboratuvarlarında 10 uzmanın görevlendirilmesi sonucu yaklaşık iki ay önce ilk grupta 465 eserin restorasyon ve belgeleme işlemleri tamamlanarak Kütahya Arkeoloji Müzesi'ne teslim edildi. Yapılan çalışmaların devam ettirilmesi sonucunda ise 200 eser daha buraya gönderildi. Böylelikle 2013 yılında müzeye teslim edilen eser sayısı 665 oldu."

Kaynak: AA