Denizcilik ve Kabotaj Bayramı Kutlanıyor

SİNOP - Sinop'ta 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı nedeniyle tören düzenlendi.

Vali Yavuz Selim Köşger, Belediye Başkanı Baki Ergül, Garnizon Komutan Vekili Jandarma Binbaşı Eyüp Altaş, Liman Başkanı Kazım Alpay, Sinop Limanı'na demirleyen TCG İskenderun gemisinin Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan ve personeli ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri İskele Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından İstiklal Marşı okudu.

Sinop Liman Başkanı Kazım Alpay, törende yaptığı konuşmada, kabotaj hakkının kazanılmasıyla ilgili bilgi verdi.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın 1 Temmuz 1926 yılından bu yana kutlandığını belirten Alpay, ''Bu kanun uyarınca Türk kara sularında yük ve yolcu taşıma, deniz balıkçılığı, liman işçiliği, gemi adamları, dalgıçlık, kılavuzluk, gemi kurtarma ve benzeri faaliyetler yalnız Türk Bayraklı deniz araçları ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına tanınmıştır" dedi.

Alpay, 2013 yılının Piri Reis Dünya Haritası'nın 500. Yılı olması nedeni ile büyük denizciyi anmak bakımından bu yıl 87.'si kutlanan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nın ana temasının "Piri Reis'i Anma Ve Kutlama Yılı" olarak belirlendiğini vurguladı.

Türkiye'de denizcilikle ilgili çalışmaların gelişmesinin ve hızla büyümesinin sevindirici olduğunu da ifade eden Alpay, Denizcilik ve Kabotaj Bayramı'nı kutladı.

Konuşmanın ardından Vali Köşger, Belediye Başkanı Ergül, Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Jandarma Binbaşı Eyüp Altaş, Liman Başkanı Alpay ve beraberindekiler tekne ile açılarak deniz şehitleri adına denize çelenk bıraktı.

Kutlamalar kapsamında yapılacak deniz şenliklerinin ise hava muhafelefeti nedeniyle 3 Temmuz Çarşamba gününe ertelendiği belirtildi.

Kaynak: AA