Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker Diyarbakır'da Açıklaması

Diyarbakır - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Bölgede hem üretime hem de tarıma dayalı sanayi açısından büyük bir potansiyel harekete geçmiş durumda" dedi.

Bakan Eker, kentteki tarım faaliyetleriyle ilgili yapılan toplantının ardından Sur ilçesindeki tarihi Ulucami'yi ziyaret ederek namaz kıldı.

Restorasyon yapılan bölümlerde incelemede bulunan Eker, Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen'den çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Bakan Eker, daha sonra Gazi Caddesi'ndeki esnaf ve seyyar satıcılarla görüşerek sorunlarını dinledi. Vatandaşların taleplerini tek tek not alan Eker, çocuklarla da yakından ilgilendi.

Çözüm sürecinin tarım ve hayvancılığa yansımaları ve beklentilerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulunan Eker, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde bulunan meraların, Türkiye'nin toplam mera varlığının yüzde 41'ini oluşturduğunu ancak bu varlığın, 30 yıllık sürede Türkiye'nin hayvancılık sektörüne yeterli katkıyı sağlayamadığını belirtti.

Eker, bunun nedenlerinin belli olduğunu bildirerek, "Bizim 10 yıldır başlatmış olduğumuz çalışmayla ovalarda gelişen hayvancılık, çözüm süreci ile artık daha düşük bir maliyette, daha ucuz yem kaynaklarıyla meralardan, yaylalardan daha fazla istifa etmek suretiyle çok daha ucuz ve kolay yapılır hale gelecek. Çözümün tarım ve hayvancılığa bu manada maliyet açısından çok çok büyük etkisi olacak" diye konuştu.

Bölgede sağlanan güven ortamının beraberinde sermaye akışı getireceğini ve tarıma dayalı sanayinin, özellikle de gıda sanayisinin bölgeye yerleşmesinin söz konusu olacağını anlatan Eker, şunları kaydetti:

"Bölgeye artık özel sektörün ilgisi artıyor. Çünkü yeteri miktarda et ve süt üretildiği zaman bunu işleyecek sanayi tesisleri buraya gelir. Biz hükümet olarak yatırımcılarımıza gerekli kolaylıkları sağlıyoruz. Türkiye'nin ilk tarıma dayalı organize besi bölgesi Diyarbakır'da. Şu anda yapılıyor ve bunun 23 tanesi bakanlığın verdiği teşviklerle yaptırılıyor. Oradaki tesis sayısı yüze tamamlanacak. Yatırımcılara açık. Dolayısıyla bölgede hem üretime hem de tarıma dayalı sanayi açısından büyük bir potansiyel harekete geçmiş durumda. Hepimiz, bütün sektör, bütün vatandaşlarımız bunun ilin ekonomisine, kalkınmasına büyük katkı sağlayacağını düşünüyor, öyle umut ediyoruz. Şu ana kadar gelişmeler son derece sağlıklı ve olumlu şekilde gidiyor."

-"Eski gerginlikten eser yok"

Çözüm süreciyle insanların çok umutlu, çoşkulu, heyecanlı ve rahatlamış olduğuna dikkati çeken Eker, "O eski gerginlikten eser yok. Diyarbakır artık değerleriyle, tarihiyle, inanç turizimiyle ve birçok varlığıyla insanların hafızasında geri çağrılıyor. İnsanlar artık Diyarbakır'ın güzelliklerini konuşur hale geldiler. Bu da çözüm sürecinin en önemli yansımalarından" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA