Bakanlar, Mısır’a Hibe Edilen Çöp Kamyonlarının Teslimi Törenine Katıldı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 150 adet çöp kamyonunun devir teslim töreni öncesi Mısır Çevre Bakanı Khaled Mohamed Fahmy Abdel Aal ile protokol anlaşması imzaladı.

İmza töreninde açıklama yapan Bayraktar, “Kardeş olan 2 ülkenin beraberliği, bütünlüğü bölgeye çok ciddi şekilde katkı sağlayacaktır” dedi.

İmza töreninde konuşma yapan Mısır’ın Çevre Bakanı Fahmy Abdel, kalkınma alanında Türkiye’nin vermiş olduğu desteklerden dolayı teşekkür ederek, “Kalkınma alanında gerçekten bizlerle işbirliği içerisindeler. Türk halkı ve Mısır halkı, her zaman 2 ülkenin kalkınması açısından birlikte olduklarını, işbirliği yaptıklarını herkese duyurmaktadırlar. Türk halkı Mısır halkına yapmış olduğu yardımlarla 2 halk arasında ne kadar köklü bir iş birliği ve ilişki olduğunu göstermektedir. Hem dinimiz aynı dindir hem geleceğimiz aynıdır, işbirliğimiz aynıdır. Bildiğimiz gibi Türkiye bu işbirliğinin ilki olarak çöp arabalarını bizlere hediye etti. bu işbirliğimiz devam edecektir” dedi.

2 ülkenin çöpten enerji üretimi konusunda da işbirliği içerisinde olacağını kaydeden Abdel, “Bir sonraki adımda da çöplerin bertaraf edilmesinin enerji kullanımı alanında Türkiye’nin deneyimlerinden yararlanacağız. Hem sanayi atıkları, hava kirliliği gibi konularda da Türkiye’den yararlanacağız. 2 ülke arasındaki ortaklık meselesine önem vermekteyiz. Özellikle her 2 ülkenin özel sektör konusunda işbirliğine, çevre alanında birçok fırsatlar var önümüzde. Mısır’da çevrenin korunması açısından yatırımlar yapılabilir. Bu anlamda da Türk deneyimlerinden yararlanma arzusundayız. Bu projelerin yapılması, uygulanması aslında hem Türk hem de Mısır halkının yararına olacaktır. İşte şu anda da bir protokol imzalıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’yle Mısır Çevre Bakanlığı arasında. Bu protokol, bizim için bu işbirliğinin derinleştirilmesi açısından bir rehber olacaktır. Bildiğiniz gibi yerel kalkınma bakanlığıyla da işbirliğindeyiz. Çünkü anayasamızda ademi merkeziyetçilik var. Bu alanda da Türklerin bilgilerinden yararlanacağız. Ademi merkeziyetçilikten yararlanarak çevrenin korunması konusunu ele alacağız. Allah’ın izniyle hep birlikte başaracağımıza inanıyoruz, her 2 ülkenin halklarının yararına” dedi.

Dostluk ve kardeşlik anlamında önemli bir adım atmak için birlikte olduklarını ifade eden Bakan Bayraktar ise, “Türkiye Cumhuriyeti Kalkınma Bakanı ve ben Çevre ve Şehircilik Bakanı Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı’nın talimatları doğrultusunda burada Mısırlı kardeşlerimizle beraberiz. Mevkidaşımız bakanlarla birlikte burada dostluğumuzun, kardeşliğimizin önemli bir adımını atmak üzere buradayız. Burada imzalayacağımız bu sözleşme, protokol bir sembol mahiyetindedir ve çevre konusunda, çöp toplama konusunda, atık konusunda, coğrafi bilgi sistemlerinin geliştirilmesi konusundaki konuları içermektedir. Dünyanın 2 önemli ülkesi olan Mısır ve Türkiye beraber aynı zamanda burada bu yapmış olduğumuz protokol atacağımız adımların öncüsüdür” dedi.

Türkiye’nin yaptığı yardımlara da değinen Bayraktar, “Çevre konusunda, şehircilik konusunda yine Kalkınma Bakanımızın Mısır’ın Planlama Bakanıyla beraber yapmış olduğu çalışmalar burada vereceğimiz 150 adet çöp toplama aracının yanında yine Türkiye’den 2 milyar dolar kredi, bunun 1 milyar doları kullandırılmıştır, diğer 1 milyar doları da kullandırılacaktır bunun için de bakanımızla yine Planlama Bakanlığı’nın çalışması devam etmektedir. Beraberliğimizi kalkınmamızı, gelişmemizi, bütünlüğümüzü sağlama noktasında çok daha fazla hem Mısır’ın derin tarihi tecrübelerinden istifade edeceğiz. Türkiye’nin tecrübelerinden istifade edeceğiz. Bu bilgi gücümüzü birleştirmek suretiyle Türk halkının ve Mısır halkının refahı için, mutluluğu için daha çok birliktelik ve daha çok çalışma içerisinde olacağız. Bu bakımdan bu protokol son derece önemli. Her 2 halkımıza İslam dünyasına da hayırlı olmasını diliyorum. Tekrar hepinize ilginiz için teşekkür ediyorum. Hayırlı olsun” dedi.

İki bakan konuşmanın ardından protokolü imzalarken bakanlar ayrıca birbirlerine hediye takdim etti.
Kaynak: İHA