Çiftçiler, Açıklanan Hububat Fiyatlarından Memnun Kalmadı

Yozgat’ta çiftçiler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından açıklanan 2013 yılı hububat fiyatlarından memnun kalmadı.

Çiftçiler, Açıklanan Hububat Fiyatlarından Memnun Kalmadı
Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, bir kilo buğdayın maliyetinin 72 kuruş olduğunu belirterek, “Biz odalar olarak maliyetin 72 kuruş olduğunu daha önce bakanlığa bildirmiştik. Bakanlık bugün 72 kuruş olarak baş fiyat açıkladı.

Çiftçimizin ürettiği buğdayı 72 kuruşa satması zaten mümkün olmuyor. Çiftçimiz buğdayın kilosunu 60-65 kuruşa zor satıyor. Girdiler çok yüksek, çiftçinin kullandığı sanayi ürünlerine yüzde 25-30 zam gelirken, çiftçinin ürününe yüzde 5-6 zam geliyor. Bugün mazotun litresi 4 liranın üzerinde, gübrenin tonu 2 bin liraya kadar çıkıyor. Bu da çiftçiyi zarar ettiriyor” dedi.

İç Anadolu’da ürün verimliliğinin düşük olduğunu ifade eden Yılmaz, “Trakya’da, Ege’de, Akdeniz bölgelerinde dekara 700-800 kilo ürün alınırken, İç Anadolu’da bu ortalama 15-200 kiloya kadar düşüyor. Bu sebeple çiftçimizin 150 kilo ve 72 kuruş fiyatla kâr etmesi ve bunun altından kalkması mümkün değil. Bu sebeple açıklanan fiyatlar çok düşük” diye konuştu.

Ticaret Borsası Başkanı Derviş Esatbeyoğlu ise, fiyatlara kendilerinin çiftçi ve esnaf açısından baktıklarını belirterek, "Tüketici, esnaf ve sanayici açısından bakarsan yüzde 8 zam yapılmış. Olumlu bir gelişme fakat çiftçi açısından bakarsan düşük" dedi.

Çiftçilerden Ahmet Şahin, “Gübrenin tonu 2 bin lira, mazot 4 bin lira, biz ise buğdayın tonunu 720 liraya satıyoruz. Ayrıca yüzde 30 kesinti oluyor. Fiyatlar bu sebeple çok düşük” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA