Liseli Gençler 500 Lira Masrafla Kamyon Yaptı

Zonguldak - Zonguldak'ta lise öğrencisi iki kardeş, demir karyola, inşaat demiri ve motosiklet motoru kullanarak "Yarasa67" adını verdikleri kamyon yaptı.

Beycuma beldesinde oturan ve liseye giden 17 yaşındaki ikizler Ali Can ve Ercan Öztürk, evlerinden okula giderken sıkıntı yaşmalarının yanı sıra beldede bulunan vatandaşların elektirk ve elektronik işlerini tamir etmek amacıyla topladıkları parçalardan kamyon yapmaya başladı.

Evlerinde ve çevrelerindeki komşularından buldukları demir karyola, inşaat demiri, kalorifer ve su borusunun yanı sıra motosiklet motorunu kaynak makinesiyle bir araya getiren kardeşler, 4 kişinin binebileceği ve 400 kilogram yük taşıyabilecek tek silindirli dört zamanlı kamyon yaptı.

Genç mucitler, okula giderken müzik dinleyebilmek için araçlarına iki adet oto teybi monte etti.

Okullarına yaptıkları kamyonla gidip gelen öğrenciler, okul dışında ise beldedeki tamirat işleriyle uğraşıyor.

Ali Can Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aracı 15 günlük yarı yıl tatilinde başladıklarını belirterek, bunu 2 ayda tamamladıklarını söyledi.

Aracın motorunun Zonguldak'tan getirttiklerini ifade eden Öztürk, "İlk başta yaptığımızda motor çalışmadı. Araca bazı parçalar ekleyerek enjeksiyonlu beyin ve soğutucu taktık. Kamyonumuzun kasa tarafının altında bulunan parçalar kırılınca okulumuzdan kaynak makinesini alarak onardık. Aracımız 4 kişiyi rahatlıkla taşıyabiliyor" dedi.

Aracın yapımında "demir karyola parçaları, su borusu, motosiklet amarsitörü ve inşaat demiri" kullandıklarını vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti:

"Kamyonun ön lastiklerinde el arabası lastiklerini kullandık. Arka lastiklerimiz motosiklet lastiğidir. Kışın ve rüzgarlı havalarda korunmak için aracımıza branda çektik. Aracımızı toplam 500 lira masrafla yaptık. Biz aracı okula gitmenin yanı sıra kardeşimle birlikte uydu çanaklarını takmak için yaptık. Böyle yapmasaydık araba tutup gitmemiz gerekecekti. Bu da bize pahalıya geliyordu."

-"Bize imkan verilmesini istiyoruz"

Yaptıkları aracı geliştirmek istediklerini vurgulayan Ali Can Öztürk, "İmkan verilirse traktör ve tarla sürme makinesi yapacağız. İmkanımız olmadığı için bu kadarını yapabildik. Elimizden biri tutarsa yaptığımız çalışmaları geliştirebiliriz" diye konuştu.

Öztürk, kamyonun markasını "Yarasa67" olarak belirlediklerini dile getirerek, bezin ve piknik tüpüyle çalışan araçlarına imkanları olmadığı için LPG dönüştürücü taktıramadıklarını söyledi.

Yaptıkları araçla beldede gezdiklerinde vatandaşların kendilerine dikkatli baktığını belirten Öztürk, "Aracımızı gören kaç liraya yaptığımızı soruyorlar. Bir kişi araca bin lira teklif etti. Ancak biz kabul etmedik. El emeği olduğu için 2 bin 500 liradan aşağı satmayı düşünmüyoruz. Aracımızı yapabilmek için çok uğraştık. Kamyonumuza 5 litre benzin koyduğumuzda yaklaşık bir ay kullanabiliyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA