UAEK Yönetim Kurulu Toplantısı Viyana’da Başladı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleştirilen Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) yönetim kurulu olağan toplantısı, kurumun Viyana'daki merkezinde başladı.

UAEA Genel Başkanı Yukiya Amano, toplantının açılış oturumunda İran'ın nükleer programına ilişkin hazırladığı ve bir süre önce Yönetim Kurulu üyesi ülkelerin heyet başkanlarına gönderdiği raporu sözlü olarak sundu. İran'ın nükleer programına ilişkin Amano'nun hazırladığı son raporun toplantının bundan sonraki oturumlarında Yönetim Kurulu üyelerinin tartışmasına sunulacağı ve üye ülkelerin rapora ilişkin sözlü beyanlarda bulunmaya devam ediyorlar.

UAEK GENEL BAŞKANI YUKİYA AMANO BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ
Başkan Amano öğleden sonra ikinci oturum öncesi basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Medya mensuplarının sorularını cevaplandıran Amano konuşmasında, İran'ın nükleer programının askeri boyutuna ilişkin önemli bilgilere sahip olduklarını anlatarak, Tahran yönetiminin Kurumun konuyla ilgili kaygılarını paylaşmadığını ve iddiaları reddettiğini söyledi.

Amano, kurum müfettişlerinin giremediği Parçin nükleer tesisinde İran'ın temizlik faaliyetlerinde bulunduğunun daha önce belirtildiğini anımsatarak, tesisteki faaliyetlerden kaygı duyduklarını kaydetti.

İran yönetiminin taraf olduğu Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) ile güvence denetimleri antlaşmasının gereklerini yerine getirmesini beklediklerini ifade etti.

İRAN HEYET BAŞKANI BÜYÜKELÇİ ALİ ASKER SULTANİYE MEDYANIN SORULARINI CEVAPLADI
Viyana'da kendisine yöneltilen soruları yanıtlayan İran Heyet Başkanı Büyükelçi Ali Asker Sultaniye, İran'ın nükleer programına başarılı bir şekilde devam ettiği ve bunu barışçıl amaçlarla gerçekleştirdiğini dile getirerek, bu gerçeği kabullenmeyen bazı ülkelerin bunu kabul etmeleri gerektiğini ifade etti.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumun’un Viyana'daki merkezinde bugün başlayan yönetim kurulu olağan toplantısının 7 Haziran Cuma günü sona ermesi öngörülüyor.
Kaynak: İHA