Chp Genel Başkan Yardımcısı Tekin Adıyaman'da Açıklaması

ADIYAMAN - CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, "Gezi Parkı'nda neyi soruşturacaksanız, doğrusu bilmiyorum. 25 tane CHP milletvekili oradaydı, soruşturmayı başlatacaksanız buradan başlatın" dedi.

Tekin, partisinin Adıyaman İl Başkanlığını ziyaretinde yaptığı konuşmada, demokrasinin önündeki bütün engellerin kaldırılması için 20'ye yakın kanun teklifi verdiklerini, buna ekleme yapılabileceğini ve iktidarın bu teklifleri 30'a kadar çıkartabileceğini belirtti.

Bir gazetede, Gezi Parkı olaylarıyla ilgili soruşturma açılacağını okuduğunu anlatan Tekin, "Gezi Parkı'nda neyi soruşturacaksanız, doğrusu bilmiyorum. Eğer sizin ismini zikrettiğiniz iş adamları, otel sahipleri ya da kamuda çalışan vicdanlı doktorları kastediyorsanız önce bu soruşturmanın başında, 25 tane CHP milletvekili oradaydı, soruşturmayı başlatacaksanız buradan başlatın" diye konuştu.

Alevi vatandaşların sorunlarına ilişkin 2004'de 3 maddelik kanun teklifinde bulunduklarını, bunun halen geçerli olduğunu dile getiren Tekin, şöyle devam etti:

"Sıkıştığınızda, yakıtınız bittiğinde çıkarsınız, 'efendim, Alevi vatandaşlarımızın sorunlarını çözeceğiz...' Önce hakaret edersiniz, sıkıştığınızda 'sorunu çözeceğiz' diyorsunuz. Kürt sorununun çözümünde illaki Medeni kardeşimizin ölmesi mi gerekiyor? Alevi sorununun çözülmesi için o kadar pratik çözüm var ki CHP olarak 2004'de hazırlamış olduğumuz kanun teklifi var. Sadece 3 madde. Bu ülke bir daha acılar yaşamasın. Maraş'ı unutmadık, Çorum'u unutmadık. Daha Sivas'ı unutmadık, 2 gün sonra yıl dönümü olacak. Bütün bu sorunların önündeki engelleri hemen önümüzdeki hafta kaldıralım. CHP olarak bizim cheak-up dediğimiz gerçekten özgürlükler konusunda hazırlamış olduğumuz kanun tekliflerini önümüzdeki hafta parlamentoda indirelim. Türkiye bir nefes alsın. Eğer tarih yazacaksanız tarih tam da bu parlamentoda yazılır. Tarih gazla, copla yazılmaz."

-Akil İnsanlar Heyeti raporu-

Bir gazetecinin, Akil İnsanlar Heyetinin hükümete sunduğu raporu nasıl değerlendirdini sorması üzerine Tekin, raporun kendilerine ulaşmadığını, çözüm sürecinden bir şey anlamadıklarını belirtti.

Sürecin kendilerinin dışında geliştiğini savunan Tekin, şunları kaydetti:

"Küresel Başbakan aynı zamanda Türkiye'deki bütün sorunları kendisi çözmek istiyor. Bir akil adamlar komisyonu oluşturdu. Akil adamlar komisyonun raporları, 4 tanesi biliyorsunuz toplantıya gitmedi. Çünkü bu işi ne kadar gayri ciddi gördüğünü fark ettikleri için toplantıya gitmediler. Raporlara baktığınızda daha bir gün önce akil adamlardan raporları alıyorsun, bir gün sonra Lice'de bir kardeşimiz ölüyor, 10 kişi yaralı. Bütün bunları anlamakta zorluk çekiyoruz. Birinci süreç, ikinci süreç diye komuoyuna yansıdı. Birincisinden bir şey anlamadık. İnşallah ikincisinden bir şey anlarız. Bütün bunlar lafla olacak şeyler değil. Bu sorunun çözümünün merkezi parlamentodur."

Lice'deki olaya da değinen Tekin, burada ve Taksim'de yaşananların sorumlusunun devlet olduğunu iddia etti.

Kaynak: AA