Antalya 1 Milyar Lira Yatırımla Expo 2016'ya Hazırlanacak

ANTALYA - LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - EXPO 2016 Antalya Ajansı Genel Sekreteri Selami Gülay, 2016 yılında yapılacak botanik temalı EXPO alanı için yaklaşık 1 milyar lira harcama yapılacağını düşündüklerini söyledi.

Antalya'da 2016'da düzenlenecek botanik temalı EXPO için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

AA muhabirine açıklamalarda bulanan Gülay, Antalya'nın Aksu ilçesinde 80 futbol sahası büyüklüğünde, bin 121 dönümlük alanın EXPO 2016 için ayrıldığını, alanın fuar alanı haline dönüştürülebilmesi için altyapı çalışmalarının başladığını belirtti.

EXPO alanının bir tarafından Tehnelli, diğer tarafından da Aksu çayının geçtiğini anlatan Gülay, alanın su taşkınlarından korunabilmesi için iki aşamalı bir çalışma yürütüldüğünü kaydetti.

Bunlardan birinin Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütüldüğünü bildiren Gülay, Aksu Çayı Islah Projesi ile hem 13 bin 500 hektar alanda arazi toplulaştırması hem de baraj yapılacağını ifade etti.

Bu sene sonuna doğru EXPO alanına 90 türde 25 bine yakın ağaç dikileceğine işaret eden Gülay, "Öncelikli hedefimiz alanı ekim sonuna kadar ağaç dikmeye hazır hale getirmek. Ayrıca Karayolları ile konuşuldu, burada gidiş geliş 12 metre genişliğinde iki şerit yol yapılacak. Aynı zamanda alanın rahatça görülebilmesi için bir şehir terası da oluşturulacak" dedi.

-Yatırım 1 milyar lirayı bulacak

EXPO 2016'ya 8 milyon civarında ziyaretçi beklendiğini dile getiren Gülay, ziyaretçilerin güvenli bir şekilde alana gelebilmesi için gerekli ulaşım yatırımlarının yapılacağını söyledi.

Karayolları Genel Müdürlüğü'nün bölge için yapacağı yatırımın Kalkınma Bakanlığı tarafından kabul gördüğünü belirten Gülay, Kuzey Antalya Projesi dahil yolların yapılması için mutabakat sağlandığını bildirdi.

Selami Gülay, fuar alanındaki enerji ihtiyacının giderilmesi için Akdeniz Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin EPDK'dan gerekli izinlerini aldığını da ifade ederek, Akdeniz Elektrik'in 42 milyon lira kadar yatırım yapacağını kaydetti.

Gülay, "Yolları, enerji tesisleri, drenaj, sedde çalışmaları, temizlik, yapı ve diğer altyapı yatırımları için EXPO için 1 milyar lirayı aşan bir yatırıma ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca her ülke kendi bahçesi için 1-2 milyon dolar para harcayacak. 100 ülke geldiğini düşünürsek, bu da ayrıca 100-200 milyon dolarlık yatırım demektir" diye konuştu.

-100 ülkenin katılımı hedefleniyor

"Bugüne kadar en geniş katılımlı EXPO'ya 44 ülke katıldı.

Türkiye olarak fuara 100 ülkenin katılmasını hedefliyoruz" diyen Gülay, şöyle devam etti:

"Öngörümüz, 2016'da yapılacak fuarda 100 ülkenin bahçe yapması. Neden 100 ülke hedefliyoruz? Türkiye iki kıta arasında köprü konumunda olan bir ülke. Üç kıtadan 2-3 milyar insanın uçakla 2-3 saat içinde hemen inebileceği bir yer. İkincisi, Antalya Türk tarımının başkenti. Doğal güzellikleri, tarihi zenginliklerinin yanı sıra ülkemizde bulunan 4 binden fazla endemik tür bitkinin yaklaşık 500'ü Akdeniz bölgesinde yetişebiliyor. Bu rakam Avrupa'daki endemik türlerin tamamından daha fazla. Ayrıca yılda 11 milyon turist ağırlayan Antalya, 2 binden fazla turistik tesisi, 550 binden fazla yatak kapasitesi, 4 mevsim güneşli havası, 25 milyon yolcu kapasiteli havalimanı, ulaşımdaki kolaylığı ile bu organizasyon için hazırdır."

Dış İlişkiler Direktörlüğü'nün dünyada davet edilebilecek ülkenin tamamının listesini çıkardığını ifade eden Gülay, ülkelerde temas edilecek kurum ve kişilerin tespitinin yapıldığını, yakın zamanda ülke davetlerinin başlayacağını bildirdi.

Botanik temalı EXPO'ların ticari bir faaliyet olmadığına işaret eden Gülay, fuarda her ülkenin kendi gücünü, tarımını, botanik zenginliğini sergilediğini, ülkesinin tanıtımını yaptığını söyledi.

Gülay, "EXPO'lar olimpatlar, Dünya Kupası gibi tanıtım argümanlarının başında geliyor. Türkiye, EXPO 2016 Antalya ile 1851'den beri ilk defa bir EXPO'ya ev sahipliği yapacak. Dünya ülkeleri bu prestijli etkinlik için kıyasıya yarışıyor" dedi.

-EXPO 2016 tanıtımı için dizi aranıyor

EXPO algısını yukarıya çekmek için pek çok etkinliğin içinde bulunduklarına dikkati çeken Gülay, tanıtım için ulusal ve uluslararası ölçekte kampanyaya başlayacaklarını söyledi.

Sonbaharda ülkelerin Ankara'daki büyükelçilerini EXPO alanına davet edeceklerini dile getiren Gülay, "Ulusal ve uluslararası tanıtım için bir kampanyaya başlayacağız. Ayrıca ulusal kanallarda yayınlanan, konsepte uygun dizilerde de tanıtım yapılacak. Bu nedenle TRT başta olmak üzere ulusal kanallarda yayımlanan dizileri inceliyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA