Çatı Yalıtımı Yüzde 30 Tasarruf Sağlıyor

Tekirdağ - Türkiye Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nazım Yavuz, binalardaki çatı yalıtımının en az cephe yalıtımı kadar önemli olduğunu belirtti.

Yavuz, Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'deki 8 milyon yalıtımsız çatının yüzde 30 enerji israfına neden olduğunu belirterek, yalıtımlı çatıların ortalama yüzde 30 enerji tasarrufu sağladığını kaydetti.

Tamamıyla çevreci bir çatı için çevreye duyarlı çatı kaplama malzemelerine de dikkat etmek gerektiğini ifade eden Yavuz, ısınan havanın yükseldiğinden binaların en çok çatılardan enerji kaybettiğini ifade etti.

Binalardaki çatı yalıtımının en az cephe yalıtımı kadar önemli olduğunu belirten Yavuz, şu ifadeleri kullandı:

"Hatta cephe yalıtımlarının tam anlamıyla performans sağlayabilmesi ancak çatıların yalıtımlı olmasına bağlı. Yalıtımı olmayan çatılar, binaların kat adetlerine bağlı olarak ortalama yüzde 20 ila yüzde 30 aralığında bazen de daha fazla enerji israfına neden olur. Bunun sonucu da çevremiz daha çok yakıt ve elektrik harcaması ile zarar görüyor. Üstelik enerji israfı sadece yaşadığımız çevreye değil bütçemize de zarar veriyor."

-"Çatı yalıtımı zorunlu olmalı"-

Türkiye'de yaklaşık 9 milyon bina stoğu bulunduğunu ve bu binalardan 8 milyonunun çatı ve cephe yalıtımının olmadığını belirten Yavuz, şunları kaydetti:

"Enerji verimliliği kanunu ve enerji kimlik belgesi çatı sektörü için olumlu gelişmeler. Fakat çatı yalıtımının öneminin de çok iyi anlatılması, bilinçlenme sağlanması, yasa ve yönetmeliklerde çatı yalıtımının zorunlu olması gerekiyor. Uygulamalar ve ürünler firmaların inisiyatifine bırakılmamalı, bu konularla ilgili belirli standartlar ve yükümlülükler getirilmeli."

Açıklamasında ayrıca, yalıtımın sadece ısı yalıtımı olarak düşünülmemesi gerektiğini ifade eden Yavuz, çatılara uygulanacak su ve ses yalıtımının da yaşadıkları çevrenin kalitesini arttırdığını belirtti.

Kaynak: AA