Yahudi Soykırımının Sorumlularından Eichmann İle İlgili Sırlar, Karanlıkta Kalmaya Devam Edecek

BERLİN - Almanya'da mahkeme, Bild dergisinden bir gazetecinin 2. Dünya Savaşı'nda "Yahudi soykırımı"nın sorumlularından biri olarak kabul edilen Adolf Eichmann ile ilgili gizli dosyaların tamamının açıklanması talebini reddetti.

Federal İdari Mahkeme, Dış İstihbarat Ajansı'nın Eichmann ile ilgili kayıtlarının bazı kısımlarını gizli tutma hakkına sahip olduğuna hükmetti.

Bild dergisi yetkilileri ise mahkeme kararına tepki göstererek, temyize gideceklerini açıkladı.

Mahkeme, geçen yıl Federal İstihbarat Servisi'nin daha önce gizli tutulan bazı belgeleri açıklaması gerektiğine karar vermişti.

Karar çerçevesinde BND, Bild dergisi muhabirine Eichmann ile igili dosyaları vermiş ancak bazı bölümleri devlet güvenliğini korumak adına gizli tutmuştu. Gizli tutulan bölümlerinde açıklanmasını isteyen gazeteci, mahkemeye başvurmuştu.

Adının açıklanmasını istemeyen gazeteci, 1950'lerde dönemin Batı Almanya yetkililerinin Eichmann'ın savaştan sonra nereye kaçtığını bildiğini ileri sürüyor.

2. Dünya Savaşı sırasında Yahudilerin Naziler tarafından kurulan ölüm kamplarına sevkini organize eden Eichmann, savaştan sonra Arjantin'e kaçmıştı. İsrailli ajanlar tarafından 1960'ta Buenos Aires'ten kaçırılarak İsrail'e getirilen Eichmann, 1962'de yargılandıktan sonra asılarak idam edilmişti.

Kaynak: AA