"jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Çalıştayı"

DENİZLİ - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı, Türkiye'nin jeotermal potansiyel bakımından Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sırada olduğunu söyledi.

Kavaklı, Jeoloji Mühendisleri Odası Denizli Şubesi tarafından bir otelde düzenlenen "Jeotermal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Çalıştayı"nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de jeotermal kaynakları arama ve ortaya çıkarma çalışmalarının 1962 yılında Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nce tarafından başlatıldığını, 287,5 dereceye kadar ulaşan yüksek sıcaklıkta jeotermal kaynakların keşfedildiğini belirtti.

Türkiye'nin aktif bir tektonik kuşak üzerinde ve jeotermal açıdan dünya ülkeleri arasında zengin bir konumda olduğunu ifade eden Kavaklı, "Türkiye, jeotermal potansiyeli bakımından Avrupa'da birinci, dünyada yedinci sırada. Ülkemizin her tarafına yayılmış bin civarında doğal çıkış şeklinde değişik sıcaklıklarda birçok jeotermal kaynak mevcut. Ülkemizde yer alan jeotermal kaynaklar, elektirik ütretimi, ısıtma, termal ve sağlık turzim, endüstriyel mineral eldesi ve kurutmacılık gibi alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır" dedi.

Kavaklı, Türkiye'de jeotermal enerjiden ilk elektrik üretimine 1975 yılında Sarayköy Kızıldere Santralı'nda başlanıldığını dile getirdi. Türkiye'nin zengin kaynak potansiyeli dikkate alındığında, bu zengin kaynaklardan daha fazla yararlanması gerektiğini vurgulayan Kavaklı, bunun için bütün paydaşlarla çalışmaya hazır olduklarını söyledi.

Kavaklı, yerli kaynakların bir an önce üretilmesi ve ekonomiye aktarılmasının temel politikaları olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA