Hükümetin "Demokratikleşme Adımına" İlişkin Değerlendirmeler

ANKARA - Hükümetin, TSK İç Hizmet Kanunu'nun 2, 35 ve 43'üncü maddelerinin yanı sıra İl İdaresi Kanunu ve Yüksek Askeri Şura Kanunu'nda önemli değişiklikler öngören düzenlemeleri içeren yasa tasarısı, siyaset gündeminin önemli başlıklarından biri oldu.

Çalışmayı "olumlu" olarak nitelendiren TBMM Başkanı Cemil Çiçek, şunları kaydetti:

"Bizim hukukumuzda halen ayıplanması gereken demokratik anlayışlar, demokratik standartlarla ve Türkiye'nin bugün geldiği noktayla bağdaşmayan ve her fırsatta da ileri geri tartışmalara sebebiyet veren hem kanunlar hem kanun maddeleri var. Bu tartışmaları bir noktaya getirmek lazım. Aksi takdirde bundan kurumlarda yıpranıyor, bunun üzerinden Türkiye başka anlamsız tartışmaların da içine giriyor. O nedenle böyle bir teklif gelirse hükümet tarafından, zannediyorum Meclis'te bunu olumlu karşılayacaktır. Ben de şahsen olumlu buluyorum. Geçmişte de zaten bu konuyla ilgili yeteri kadar tartışma yapıldı. Şimdi tartışılacak yanı yok. Bir an evvel yasalaşması lazım."

-Başbakan Yardımcısı Bozdağ-

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ da tasarıyla İç Hizmet Yasası'nın 35'inci maddesinde değişiklik öngörüldüğünü, maddenin kaldırılmasının söz konusu olmadığını bildirdi. Bozdağ, bu yasama döneminde gruplar arasında Meclisin gündemine ilişkin mutabakat olduğunu ifade ederek, "O görüşmelerden sonra TBMM kapanacaktır ama yeni yasama döneminde yasalaşacaktır" şeklinde konuştu.

-CHP Grup Başkanvekili Hamzaçebi-

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise gazetecilerin konuya ilişkin sorusu üzerine, "Hükümet'in demokratikleşme adı altında getire getire TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35'inci maddesine ilişkin düzenlemeyi getirdiğini" söyledi.

Bu konuya ilişkin düzenlemeyi daha önce iki kez verdiklerini söyleyen Hamzaçebi, "Hükümet eğer demokratikleşme konusunda adım atmak istiyorsa bizim TBMM Başkanlığı'na verdiğimiz 9 adet kanun teklifi var, gelin bunları yasalaştıralım" görüşünü dile getirdi.

-BDP Grup Başkanvekili Baluken-

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de tasarıyı "önemli bir adım" olarak nitelendirdi.

Baluken, "Bizim önerdiğimiz bu yol haritasında da darbelerle ilgili bu mevzuatın değiştirilmesi ve Türkiye'de artık darbeler tarihinin, sayfasının açılmayacak şekilde tarihe karışması önemlidir. Ama tek başına yeterli bir adım olarak değerlendirmiyoruz. Bu adım anlamlıdır. Ancak mutlaka başka adımlarla birlikte desteklenmelidir düşüncesindeyiz" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA