"antalya'nın Karbon Ayakizi Envanteri ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı" Yapılacak

ANTALYA - Büyükşehir Belediyesi'nin "Antalya'nın Karbon Ayakizi Envanteri ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı", Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının 2013 Yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı çerçevesinde hibe almaya hak kazandı.

Antalya Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, geçtiğimiz aylarda karbon salınımının azaltılması ve bu konuda farkındalık sağlanmasına yönelik Avrupa Komisyonu Başkanlar Sözleşmesi'ni imzalayarak katılım sağlandığı belirtildi.

Sözleşmeye istinaden Büyükşehir Belediyesinin vizyon projelerinden "Temiz Enerji Projeleri" kapsamında başlatılan "Antalya'nın Karbon Ayakizi Envanteri ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı"nen, yerel kalkınma ajansı olan BAKA'nın 2013 Yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı çerçevesinde hibe almaya hak kazandığı bildirilen açıklamada, Büşükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın şu görüşlerine yer verildi:

"Turizmde Türkiye'nin başkenti Antalya'mızın enerjide de ön planda olmasını istiyoruz. Enerji tüketiminin düşürülebilmesi ve temiz enerji kaynaklarının kullanılabilirliliğinin arttırılabilmesi için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Proje kapsamında Antalya'nın karbon ayakizi de çıkarılacak. Ülkemizde ilk defa il ölçeğinde böyle bir çalışma yapılıyor, diğer illere de örnek olacak bir projeye başlıyoruz."

Proje kapsamında Büyükşehir Belediyesinin kurumsal ve Antalya'nın kent ölçeğinde karbon ayakizi çıkarılacak. Antalya'nın konut, iş yeri, otel, sanayi, tarım, okul, hastane, yol, sokak aydınlatma ve kamu binalarının elektrik tüketimleri, şehiriçi ulaşımda kullanılan tüm araçların egzoz emisyonları, katı ve sıvı atık bertaraf envanteri, tarım kaynaklı salınımların yanı sıra Antalya ormanlarının yangın bilgileri de ilgili kurumlardan toplanacak. Bu bilgiler çerçevesinde "Antalya'nın Karbon Ayakizi Envanteri ve Sürdürülebilir Enerji Eylem Planı" çıkarılacak.

Karbon ayakizi, birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür. Karbon ayak izi iki ana parçadan oluşur; doğrudan/birincil ayak izi ve dolaylı/ikincil ayak izi.

Birincil ayak izi evsel enerji tüketimi ve ulaşım dahil olmak üzere fosil yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan doğrudan CO2 emisyonlarının ölçüsüdür. İkincil ayak izi kullandığımız ürünlerin tüm yaşam döngüsünden bu ürünlerin imalatı ve en sonunda bozulmalarıyla ilgili olan dolaylı CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.

Kaynak: AA