"gel Bu Yaz Kur'an'ı Gönlüne Yaz"

EDİRNE - Okulların tatile girmesiyle öğrenciler, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın koordinasyonuyla cami ve dersliklerde Kur'an-ı Kerim öğreniyor.

Edirne Müftüsü Emrullah Üzüm, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kur'an kurslarının, caminin olduğu her yerde çok eski zamanlardan bu yana faaliyet gösterdiğini söyledi.

Bu kursların Mescid-i Nebevi'de, Hazreti Muhammed döneminde başladığını belirten Üzüm, şöyle devam etti:

"Yaz Kur'an kurslarının başlamasıyla ülkemizde çok büyük heyecan var. Yaz Kur'an kurslarında önemli olan husus, aile ve cami buluşmasıdır. Bu bir eğitim faaliyetidir. Yani çocuklarımız okullarımızda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri alıyor, namaz surelerini ve namaz kılmayı öğreniyor. Yaz tatillerinde de camilere gelerek öğrendikleri bilgileri pratiğe döküyorlar. Namaz uygulamasını, Kur'an-ı Kerim okuyarak sevgi ve saygı ekseninde öğreniyorlar. Cami zaten sevgi ortamıdır. Cenab-ı Hak'ka olan sevginin yaşandığı, saygının yaşandığı en önemli mekanımızdır camilerimiz. Çocuklarımız yaz tatili süresince belli bir hafta içerisinde kurslara kayıt oluyor. Kayıt süresinin ardından çocuklarımız iki aylık bir eğitim alıyor."

-"Çok fazla bilgi deği, daha çok sevgi, ahlak eğitimi"

Kur'an Kursu öğrencilerine, iki aylık eğitim sürecinde çok fazla bir bilgi yüklemediklerini ifade eden Üzüm, iki ay boyunca çocukların cami, ibadet ve dua alışkanlıklarını kazandığını aktardı.

Çocuklara kurs boyunca daha çok ahlak ve davranış eğitimi verdiklerini anlatan Emrullah Üzüm, şunları söyledi:

"Çocuklarımızda öz güvenin gelişmesi için kurstaki eğitim önemli. Mesela okullarda öğrenciler öğretmenleriyle çalışmalar yapıyorlar ve bu çalışma bitince de yaz tatilini değerlendiriyorlar. Bir yaz tatili aslında okuma zamanıdır, okuyarak dinlenme zamanıdır. Dolayısıyla öğrencilerimiz daha çok sosyal ortama gelmek ve büyükleriyle buluşmak suretiyle aynı zamanda mahallenin büyükleriyle de iletişimi öğreniyorlar. Çocuklarımız burada büyüklere saygı bilinci kazanıyor. Aynı zamanda uygulamalı olarak dini bilgileri tamamlama fırsatı doğuyor öğrencilere. Öncelikle minikler camiye gelsinler, büyüklerinin nasıl dua ettiğini görsünler, büyüklerinin nasıl camiye girdiğini görsünler. Çocuklarımız, büyüklerin Cenab-ı Hak'ka olan saygılarını nasıl idrak ediyorlar görsünler. Minik öğrencilerimiz öğrendiklerini kalıcı bir şekilde hayatlarına aktarıyorlar."

Camilerde yaz Kur'an kurslarının mutlaka olması gerektiğini kaydeden Üzüm, çocukların camiye ilk geldiklerinde kapıda bir "hanımefendi" ve "beyefendi" gibi karşılandığını anlattı.

Üzüm, "Öğrenci, hoca tarafından 'hoş geldiniz' denilerek karşılanır. Buda çocuğun, gencin kendini 'evet ben caminin ferdiyim, toplumun önemli kişilerinden biriyim' gibi kişilik özelliklerini hissetmesini sağlar. Bu da yetişme çağındaki çocuklarımın kişilik gelişmesine katkıda bulunur" diye konuştu.

-"Çocuklarımız cami ortamında çok güzel eğitim alacaktır"

Kur'an Kursu öğrencilerinin eğitimleri sırasında ağabeyi ve ablalarıyla tanışacağını ifade eden Üzüm, çocukların cami ortamında çok güzel eğitim alacağını vurguladı.

İl Müftüsü Üzüm, "Yaz Kur'an kursları çok heyecanlı bir şekilde başladı.

İlçeler, köyler ve merkez ile birlikte 120 civarında kurs faaliyet göstermekte. Şu anki ilgi çok güzel. Özellikle aileler gençlerle geliyorlar, önem veriyorlar" dedi.

Kıyak Baba Camisi Kız Kur'an Kursu Öğreticisi Nebiye Yas da 33 yıldır öğreticilik yaptığını söyledi.

Yas, bu yılki ilginin önceki dönemlere göre daha fazla olduğunu anlatarak, "Çocuklarımız buraya isteyerek geliyorlar ve isteyerek geldikleri için eğitim çok verimli oluyor" dedi.

Öğrencilerden Asya Yenice ise kursta, Kur'an-ı Kerim'in yanı sıra birçok şeyi öğrendiklerini söyledi.

Kursa isteyerek geldiklerini belirten Yenice, hocalarıyla birlikte güzel bir yaz tali geçirdiklerini ifade etti.

Öğrencilerden Tugehan İrem Koduman da kursta her gün yeni bir şey öğrendiğini ve mutlu olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA