"Tarla Günü" İle Araştırmacı ve Üretici Bir Araya Geldi

ESKİŞEHİR - Eskişehir'de Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Tarla Günü"nde geliştirilen türler üreticiye tanıtıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Tarla Günü" etkinliği çiftçilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Mahmudiye ilçesi Hamidiye beldesinde bulunan yerleşkedeki programda konuşan Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Sabri Çakır, "Tarla Günü" ile araştırma sonucu geliştirdikleri çeşitleri üreticiyle buluşturma fırsatı bulduklarını söyledi.

Yapılan etkinlikle araştırmacı, yayımcı ve üreticiyi biraraya getirdiklerini ifade eden Çakır, şöyle devam etti:

"Ülkemizde yapılan araştırmalar şunu gösteriyor; tarımda yeni teknoloji üretme gibi bir problem yok. Önemli olan problem bu yeni teknolojinin üreticiye hızlı bir şekilde aktarılması. Bu da ancak araştırmacı, yayımcı ve çitfçi işbirliğiyle oluyor. Bu işbirliğinin parçalarından bir tanesi de 'Tarla Günü' etkinlikleri. Biz araştırmacılar geliştirdiğimiz çeşitleri büyük parsellere ekerek üreticilere tanıtmak istiyoruz. Bu tanıtımın yanı sıra yayım personeli ve çiftçiyi de 'Tarla Günü'nde buluşturmuş oluyoruz."

Çalıştıkları yerleşkenin sulama imkanı az olan bir arazi olduğunu dile getiren Çakır, "Bu arazi sulama imkanımızın pek olmadığı bir alan. Ülkemizdeki pek çok arazide bu şekilde bu sebeble biz bu koşullarda yetiştirilebilecek buğday ve nohut çeşitlerini geliştirerek bunların birbirleriyle müralebe şanslarını araştırıyoruz. Buradaki her çeşit ürün 10'ar dekanlık alana ekildi. Ürünlere hiç bir farklı su uygulaması yapılmadı" diye konuştu.

Etkinliğe katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Halil Çankaya ise "Tarla Günü"nün önemini vurgulayarak, "Bu etkinlikle Eskişehir şartlarında yetiştirilen ürünleri yerinde ve bizzat uygulamalı olarak görmüş oluyoruz" dedi.

Program, çitfçilere ve üreticilere üzerinde çalışmalar yapılan buğday ve nohut çeşitlerinin özelliklerinin anlatılmasıyla sona erdi.

Kaynak: AA