AB'nin Mevcut ve Gelecek Dönem Başkanından Türkiye'ye Destek

LÜKSEMBURG - AB'nin mevcut dönem başkanı İrlanda ve gelecek dönem başkanı Litvanya'nın Dışişleri Bakanları, Türkiye'nin katılım müzakerelerinin ilerletilmesi çağrısı yaptı.

AB Dışişleri Bakanlarının Lüksemburg'daki toplantısı öncesi basına konuşan İrlanda Dışişleri Bakanı Eamon Gilmore, resmi gündemlerinde olmamasına rağmen Türkiye ile "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" faslının nasıl açılacağını bugün tartışacaklarını söyledi.

"Umarım fasıl üzerinde anlaşırız" diyen Gilmore, kendilerine sunulan bazı önerileri değerlendirip toplantı gündemine getirme kararı aldıklarını belirtti.

Hollanda'nın da desteğiyle söz konusu faslın aylar öncesinden öngörüldüğü gibi 26 Haziran'da açılmasına engel koyan Almanya, dün sunduğu uzlaşma önerisinde faslın açılmasının onaylanıp açılış konferansının 4 ay ertelenmesini istemişti.

AB dönem başkanlığını 1 Temmuz'da İrlanda'dan devralmaya hazırlanan Litvanya'nın Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius da "Bu sürece yapılan tüm yatırımları korumamızın önemli olduğuna inanıyorum" dedi.

Linkevicius, Türkiye'nin AB üyelik sürecine destek verdiklerini ve dönem başkanlığı boyunca bu süreci ilerletmek için çaba göstereceklerini belirtti.

İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise fasıl açılmasına onay verilmesinin açılış konferansının zamanlamasından daha önemli olduğunu söyledi.

AB üyelerine söz konusu faslın açılmasına onay vermeleri çağrısında bulunan Bildt, bu sayede AB'nin kapısını Türkiye'ye açık tuttuğunu gösteren önemli bir siyasi sinyal vermiş olacağını ifade etti.

Bildt, AB üyeleri arasında "ezici çoğunluğun" faslın açılmasına destek verdiğini bildirdi.

Kaynak: AA