Bosna Hersek'teki ''vatandaşlık Numarası'' Protestosu

Bosna Hersek'te, 4 aydır yeni doğan çocuklarına vatandaşlık numarası alamayan ve bu nedenle sağlık ve seyahat etme haklarından yararlanamayan ebeveynlerin, 13 gün önce başkent Saraybosna'da başlattığı eyleme destek amacıyla, Bosnalı müzisyenler konser düzenledi.

Başkent Saraybosna'daki parlamento binası önündeki Bosna Hersek Meydanı'nda düzenlenen konserde ''Skroz' ',''Letu Ştuke' ',''Dubioza Kolektiv' ',''Grof Curaz' ',''Frenkie'' ve ''Zoster'' gibi Bosna Hersek'in ünlü sanatçıları ve gruplar yer aldı. Konseri Avrupa Birliği'nin Bosna Hersek'teki Yüksek Temsilcisi Valentin Inzko'nun yanı sıra binin üzerinde Saraybosnalı izledi.

Sanatçılar konserde, kimlik numarası alamayan çocuklar için özel yazdıkları besteleri ve son iki haftadır parlamento binası önünde yaşananları anlatan şarkıları seslendirdi.

Konsere yoğun katılımdan dolayı, parlamento binası yanındaki Zmaj od Bosne Caddesi trafiğe kapatıldı, toplu ulaşım araçları hizmet veremedi.

Vatandaşlık numarasıyla ilgili yasada düzenleme yapılmadığı için yaklaşık iki hafta önce başlatılan protestoların devam ettiği süre içerisinde, bölge ülkelerinden çok sayıda oyuncu, müzisyen ve sanatçı Bosna Hersekli çocuklara desteklerini iletti.

-Bosna'da başlayan protestolar-

Bosna Hersek'te, yasada düzenleme yapılmadığı için 4 aydır yeni doğan çocuklarına vatandaşlık numarası alamayan ve bu nedenle sağlık ve seyahat etme hakkından yararlanamayan ebeveynler, 13 gün önce Saraybosna'daki parlamento binasının önünde gösteri düzenlemeye başlamıştı.

Eylemciler, Bosna Hersek Bakanlar Kurulu'nun, yeni doğan çocuklara 6 ay süreyle geçici vatandaşlık numarası verilmesini öngören kararname yayımlamasına rağmen, kalıcı çözüm getirecek kanun teklifinin sunulmasını talep ederek, Meclisin giriş ve çıkışlarını bloke etmişti. Bu nedenle, 150'si yabancı oyaklaşık 700 kişi Mecliste mahsur kalmış, daha sonra bu kişiler binadan çıkmıştı.

Protestoların en acı olayı ise vatandaşlık numarasını alamayan çocuklardan ve eylemlerin sembollerinden biri olan 3 aylık bebek Berina Hamidoviç'in hayatı kaybetmesiydi. Aniden hastalanan Berina, Saraybosna'da yapılan ameliyatının başarısız olması üzerine sevk edildiği Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki hastanede kurtarılamamıştı.

Kaynak: AA