Tbmm İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Belçika'da

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, Belçika'da bir Türk mahkumun gardiyanlar tarafından öldürüldüğü iddia edilen Leuven Hulp Cezaevi'nde incelemelerde bulundu.

Komisyon Başkanı ve AK Parti Sakarya Milletvekili Ayhan Sefer Üstün, 3 saate yakın süren incelemelerinin ardından basına yaptığı açıklamada, Türk vatandaşı Aziz Karaşam'ın cezaevinde şüpheli ölümüyle ilgili soruşturmanın devam ettiğini söyledi.

Cezaevi yönetiminin devam eden yargı süreci nedeniyle konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçındığını belirten Üstün, "Otopsi raporlarının tamamlanması bekleniyor ve devamında soruşturma sonucu açıklanacak. Biz adil yargılama olmasını ve olayın objektif bir şekilde aydınlatılmasını arzu ediyoruz" dedi.

İntihar denilerek olayın üzerinin kapatılmaya çalışıldığını ifade eden Üstün, şöyle konuştu:

"Buradaki insanların hayatları devlet tarafından garanti altına alınmış, devletin sorumluluğu altında. Hangi ülkede olursa olsun böyle bir olay olduğu zaman elbette intihar da olsa mutlaka bir sorumluluk ortaya çıkıyor. Bu bir ihmal olabilir, öngörüsüzlük olabilir. O bakımdan intihar olaylarının yaşanmamasını sağlayacak tedbirler almak devletin görevidir."

Cezaevindeki incelemelerde tespit ettikleri en büyük sorunun kapasite fazlalığı olduğunu belirten Üstün, "8 metrekarede 3 kişi kalıyor. Normalde 140 civarında olması gereken tutuklu ve mahkum sayısı 210 civarında" bilgisini verdi.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Üstün, "Bizde iki kattan yüksek cezaevi yapılmaz, buradaki üç katlı. Mahkumların avluya çıkma süreleri sınırlı. Bizde neredeyse 14-15 saat gün ışığından istifade edebilirler. Bazen ülkemize haksızlık edildiğini düşünüyorum" dedi.

Üstün, komisyon üyeleri AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ ve MHP Ankara Milletvekili Mustafa Erdem ile Belçika ve ardından Hollanda'daki incelemelerinin cezaevlerinin durumu, ailelerinden koparılan çocukların durumu ve İslamofobi ve ırkçılık odaklı olacağını söyledi.

Aziz Karaşam, Leuven Hulp Hapishanesi'ndeki hücresinde 19 Eylül 2012'de ölü bulunmuş ve cezaevi yönetimi olayın intihar olduğunu açıklamıştı.

Ölümünden bir gün önce, Türkiye'nin Brüksel Büyükelçiliği'ni arayarak yardım istediği sırada telefon görüşmesi kesilen Karaşam'ın ailesi, olayın intihar olmadığında ısrar ederek, Belçika makamlarından adil soruşturma talep ediyor.

Kaynak: AA